Silostazol etkin maddesinin elektrokimyasal davranışlarının incelenmesi ve voltametrik yöntemler ile tayini
Invesitigation of electrochemical behaviors of cilostazol effective substance and determination with voltammetric methods
  1. Tez No: 437764
  2. Yazar: ASAF EMRE EDİS
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLAL YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Diferansiyel puls voltametri, doğrusal taramalı voltametri, dönüşümlü voltametri, karedalga voltametri, silostazol, Cilostazol, cyclic voltammetry, differential puls voltammetry, lineer sweep voltammetry, square wave voltammetry
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Analitik Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
ÖZET SilostazolEtkin Maddesinin Elektrokimyasal Davranışlarının İncelenmesi ve Voltametrik Yöntemler ile Tayini Amaç: Bu çalışmada silostazolün elektrokimyasal davranışı, platin elektrotta lityum perklorat ortamında Dönüşümlü Voltametri, Doğrusal Taramalı Voltametri, Kare Dalga Voltametri ve Diferansiyel Puls Voltametri yöntemleri ile incelendi. Materyal ve Metot: Silostazolün dönüşümlü voltamogramı yaklaşık olarak platin elektrotta +1.20 V da yükseltgenme piki gözlenmiştir.Doğrusallık, kesinlik, doğruluk, stabilite, tayin edilebilme sınırı ve miktar tayin sınırı gibi parametreler ICH Guidelines'e göre çalışıldı. Bulgular: Doğrusal Taramalı Voltametri, Kare Dalga Voltametri ve Diferansiyel Puls Voltametri yönteminin kalibrasyoneğrileri 5-50 g ml-1 derişim aralığında doğrusaldır. Silostazolüniçin gün-içi ve günler arası kesinlik değerleri %5.34'den ve doğruluk (bağıl hata) %6.29'dan küçüktür. Sonuç: Geliştirilen bu yöntemler ile silostazol etkin maddesini içeren Pletal preparatında miktar tayini yapıldı. Elde edilen analiz sonuçları değerlendirildi ve geliştirilen yöntemler istatistiksel olarak karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Invesitigation of Electrochemical Behaviors of CilostazolEffective Substance and Determination with Voltammetric Methods Aim: In this study, electrochemical behaviors of cilostazol was investigated on platin electrode in lithium perchlorateby Cyclic Voltammetry, Lineer Sweep Voltammetry, Square Wave Voltammetry and Differential Puls Voltammetry methods. Material and Method: Cyclic voltammogram of cilostazolwas observed oxidation peak at about +1.20 V on glassy carbon electrode. Parameters such as linearity, precision, accuracy, stability, limit of detection and limit of quantification were studied according to the ICH Guidelines. Results: Calibration curves of Lineer Sweep Voltammetry, Square Wave Voltammetry and Differential Puls Voltammetry methods were linear betweenthe concentration range of 5-50 μg ml-1. Within- and between-day precision values for cilostazolwere less than 5.34% and accuracy (relative error) was better than 6.29%. Conclusion: Quantitation of cilostazol was performed with these methods which is developed in Pletalpharmaceutical preparation containing the cilostazoleffective substrance. Obtained analysis results were evaluated and the developed methods were compared as statistics.