Kompozit parabolik yoğunlaştırılmış güneş enerjisi toplayıcısı mekanik tasarımı, kontrolü ve üretimi
Mechanical design, control and production of composite concentrated solar power collector
- Tez No: 437821
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEÇKİN ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi, parabolik Güneş kollektörü, polimerik kompozit, Solar Energy, parabolic solar collector, polymeric composites
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 134
Özet
Ülkemizde güneş enerjisinden elektrik üretiminde en yaygın yöntem fotovoltaik panellerle elektrik üretimidir ve bölgesel teşviklerle uygulama şansı yakalamaktadır. Oysa dünyada bu yöntemin dışında, gelişmiş teknolojileri barındıran güneş kuleleri ile yoğunlaştırılmış güneş enerjisi toplayıcılarıyla elde edilen ısı kullanılarak elektrik enerjisi üretilen güneş enerjisi sistemleri kayda değer teknolojik gelişimleriyle daha verimli sistemler olarak öne çıkmaktadır. Dünyadaki uygulamalar incelendiğinde; tüm gelişmelere rağmen PV sistemlerde verim yaklaşık %20'lere ulaşmışken, yoğunlaştırılmış güneş enerjisi sistemlerde ise %35 seviyelerine ulaşılmıştır. Bu tezde polimerik kompozit parabolik Güneş enerjisi kollektörünün mekanik tasarımı, üretimi ve kontrolü incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The most common method of generating electricity from solar energy in our country is electricity production with photovoltaic panels and grab the chance with regional incentives. Yet out of this method in the world, advanced technologies involving solar towers with concentrated solar energy into electrical energy using heat obtained by collectors produced solar energy systems appreciable stands out as a more efficient system of technological development. The world applications are examined. Despite all the improvements in the efficiency of PV systems reached to about 20%, concentrated in the solar system it has reached the 35 % level. In this thesis, mechanical design of polymeric composites parabolic solar collectors production and control were examined.