Propolisten alerjik etkisi düşük yeni bir biyoteknolojik ürün eldesi ve bu ürünün antienflamatuvar etkisinin araştırılması
Low impact allergic to propolis get a new biotechnological products and investigation of this product anti-inflammatory effects
  1. Tez No: 437832
  2. Yazar: OZAN ALDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ESER SÖZMEN, PROF. DR. ŞENAY ŞANLIER
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Propolis, antiinflammatory, phenol, inflamation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Propolis kendine has medikal özellikleri nedeniyle gıda endüstrisinde yaygın olarak kullanılmaktadır. Bu özelliklerine rağmen propolis, bu maddeye karşı alerjik yatkınlığı olan tüketicilerde bazı alerjik reaksiyonlara neden olabilmektedir. Önceki çalışmalarımız sonucunda, propolisin Lactobacillus plantarum (10, 8014, ATCC suşları) gibi bazı özel suşlarla biyodönüşümü ile propolisteki alerjen moleküllerin miktarının azaldığı kanıtlanmıştır. Bu çalışmada, propolisin anti-enflamatuvar aktivitesine, antioksidan aktivitesine ve fenolik içeriğine biyodönüşümün etkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Biyodönüşüm öncesi, fermentasyon için uygun olmayan ve yoğun formdaki katı propolis örneklerinin çözünmesini kolaylaştırmak için, propolis örnekleri, farklı çözgenlerle (10% etanol ve polietilen glikol– PEG 40%) ve farklı bir yöntemle (ultrasonik işlem 300 W/25 OC / 30 dakika) muamele edilmiştir. Fermentasyonlar, 30 OC sıcaklıkta 48 saat süresince sabit karıştırma hızı koşullarında gerçekleştirilmiştir. Antienflamatuvar aktivite, in-vitro koşullarda hyaluronidaz analizi yapılarak ve ksantin oksidaz aktivitesi ölçülerek belirlenmiştir. Ksantin oksidaz tarafından üretilen radikallerde en yüksek inhibisyon yüzdesi (%) biyodönüşüm öncesi PEG ile muamele edilen ekstraktlarda ve fermentasyon işleminde L.plantarum 8014 suşunun kullanımı ile elde edilmiştir (%88.43). Biyodönüşüm öncesi ultrasonik yöntemle muamele edilen propolis örneklerinin radikal inhibisyon yüzdesi elde edilen en yüksek inhibisyon değerini takip etmiştir (%86.21). Hyaluronidaz aktivitesi % inhibisyon sonuçlarıyla ilgili olarak, en yüksek inhibisyon değeri, biyodönüşüm öncesi PEG ile muamele edilen ve fermentasyon süresince L.plantarum 8014 suşu kullanıldığında elde edilmiştir (%93.93) Sonuçlar, analiz edilen örneklerin antienflamatuvar aktivitesinin biyodönüşüm öncesi kullanılan ekstraksiyon yöntemleri ve spesifik L.plantarum suşlarına bağlı olarak oldukça yüksek olduğunu göstermiştir, antienflamatuvar aktivite için tüm parametreler açısından optimizasyon yapılması önerilir. Anahtar Kelimeler : Propolis, antienflamatuvar, fenol, enflamasyon
Özet (Çeviri)
Propolis is extensively used in food industry due to its special medical properies. Even these positive properties it may cause some allergic reactions in consumers with allergic predispositons. Previously, we demonstrated that biotransformation of propolis by some special strains of Lactobacillus plantarum (10, 8014, ATCC strains) might decrease the allergenic molecules in propolis. In this study, we aimed to investigate the effect of biotransformation of propolis on it's anti-inflammatory activities, antioxidant activities, and phenolic content. Before biotransformation, propolis samples were treated with different solutions (10% ethanol and polyethylene glycol – PEG 40% ) and different method (ultrasonic treatment 300 W / 25 OC /30 minutes) in order to facilitate solvation of solid samples which are very dense and not suitable for fermentation. Fermantations were performed at 30 OC / 48 hours under constant agitation conditions. The anti-inflammatory activity was determined in-vitro conditions using hyaluronidase's analysis and the xanthine oxidase activity. The highest inhibition ( %) of radicals produced by xanthine oxidase was determined in solid samples treated by PEG prior to biotransformation and using of L.plantarum 8014 strain during fermentation (88,43%), followed by liquid samples treated by ultrasonic method prior to transformation (86,21%). Concernig the results of hyaluronidase activity (% ) inhibitions, the best value were determined in the solid sample treated by PEG prior to biotransformation and using of L.plantarum 8014 strain during fermentation (93,93%). Results indicated that the anti-inflammatory activities of analysed samples are quite high and depending of used extraction methods prior the biotransformation and used specific strain of L.plantarum could be optimized in terms of other required parameters.