Farmer perceptions and determinants of sustainable agriculture at the farm level: A case study of Musanze, Kirehe and Gisagara districts of Rwanda
Çiftçilerin sürdürülebilir tarım algıları ve bu algıyı çiftlik düzeyinde belirleyen faktörler: Rwanda'nın Gisagara, Musanze ve Kırehe ilçeleri öğneği
  1. Tez No: 437948
  2. Yazar: MUHAMADI SHAKIRU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMET BOZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Sürdürülebilir tarım, Vizyon 2020, Umuganda, Rwanda, Sustainable Agriculture, Vision 2020, Umuganda, Rwanda
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Ruanda'nın mevcut tarımsal üretim uygulamaları, geleceğe yönelik üretim ve gelişme hedeflerinin belirlenmesinde tehditler oluşturmaktadır. Ruanda'da sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi, uzun dönem verimliliği artıracak ve nüfusun tarım arazileri üzerine olan baskısını azaltacaktır. Halihazırda ülkenin 2020 yılı vizyonunu oluşturan birçok politikada sürdürülebilirliğin önemi vurgulanmaktadır. Bir çiftçinin herhangi bir tarımsal yeniliğe karşı algısı, onun bu seçeneği uygulaması üzerine etkili olur. Bu çalışmada çiftçilerin belirli sürdürülebilir tarım uygulamaları konusundaki algıları ve bu algılarını belirleyen faktörler araştırılmıştır. Araştırmanın önde gelen amaçlarından biri, sosyoekonomik özellikler ve iletişim davranışlarının çiftçilerin sürdürülebilir tarım algısı ürerine olan etkilerini ortaya koymaktır. Araştırmanın birincil verileri açık ve kapalı uçlu sorulardan oluşturulan anket formları yardımıyla şansa bağlı olarak seçilen 173 çiftçiden elde edilmiştir. Karışık işletmeler (bitkisel ve hayvansal üretimi aynı anda yürüten) ve diğer işletmeler (sadece bitkisel üretim veya sadece süt sığırcılığı) arasında sürdürülebilirlik bakımından herhangi bir istatistiksel farkın olup olmadığını belirlemek amacıyla %5 düzeyinde bağımsız örnekli t-testi uygulanmıştır. Sosyoekonomik özellikler ve iletişim davranışlarının sürdürülebilirlik üzerine olan etkisini belirlemek için binary logistic regresyon modeli kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre karışık işletmelerin diğer işlermelere göre daha yüksek düzeyde bir sürdürülebilirlik gösterdikleri belirlenmiştir. Diğer taraftan logistik regresyon analizi sonuçlarına göre, Umuganda uygulaması, eğitim düzeyi, işlenen arazi büyüklüğü, radyo dinleme durumu, ilçe merkezine gitme durumu değişkenlerini pozitif yönde, toplam işletme arazini ise negatif yönde etkilediği belirlenmiştir. Ülkede sürdürülebilir tarım uygulamalarının artması için politikacılar çiftçilere ulaştırılan teknik yardımları artırmalıdır. Bu yardımlar, Umuganda uygulamalarında çiftçiden çiftçiye bilgi akışının sağlandığı görüşmelerle hızlandırılabilir. Kırsal alanda küçük ve fakir çiftçilere yapılan teknik yardımlar artırılmalı ve onlarla olan bilgi alışverişi hızlandırılmalıdır. Rwanda tarımı için oluşturulacak bir bilgi ve enformasyon değişim sistemi çiftçilerin yenikleri benimsemesini kolaylaştıracaktır. Bu yolla bugünkü nesillerin gıda maddeleri ihtiyaçlarını karşılarken gelecek nesillerin aynı ihtiyaçları karşılama istekleri üzerine ipotek koymadan sağlamaları mümkün olabilecektir.
Özet (Çeviri)
Rwanda's current agricultural production practices pose threats to future food production and development objectives. Promoting sustainable agriculture would improve long-term productivity and reduce an ever increasing population pressure on agricultural lands in Rwanda. It has a variety of policies showing implications of sustainability all enclosed up in her vision 2020. Since perception determines a farmers' choice to take up a new agricultural innovation. Thus, a farmers' perceptions with regard to some selected sustainable agricultural practices and its determinants was a research's interest with specific objectives like to determine the extent to which selected socio-economic characteristics and information-seeking behavior influence farmers perception of the farmers of sustainable agriculture among others. A formal standardized questionnaire was designed and it included use of open-ended and close-ended questions was distributed to a total of 173 of rural farmers. To determine whether there was any statistically significant difference between mean scores of the famers who practiced mixed farming (growing crops and livestock together) and those who practiced only crop or only dairy farming, an independent t-test was used at α 0.05 level of significance. A binary logistic regression analysis was run to determine the extent to which the selected socioeconomic characteristics and information seeking behaviors influence the farmers' perception of sustainable agriculture. According to research findings mied farmers showed higher level of sustainablity as compared with other farmers. On the other hand, results of the binary logistic regression model showed that applying umuganda, level of education, total operational land, listenning to radio, and time spent in a trading center positively, but farm size negatively influenced sustainability. For a transition to sustainable agricultural production to be achieved, policy maker should encourage the expansion of technical assistance through farmer-to-farmer Extension to provide even the poor small farmers in rural Rwanda with better information exchange to scale up the adoption of agricultural practices that will allow current agricultural needs to be met without compromising the ability of future generations to meet their agricultural needs.