Eliciting attitude of farmers towards agricultural insurance and willingness to pay in Çarşamba district of Samsun, turkey
Samsun ili Çarşamba ilçesinde çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaya karşı tutumları ve ödeme istekliliği
  1. Tez No: 437947
  2. Yazar: BENARDICT KIPROP KIPKEMOI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VEDAT CEYHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sigortacılık, Insurance
  6. Anahtar Kelimeler: Risk tutumları, sigortalanabilir risk ödeme istekliliği, tarım sigortası, Türkiye, Risk attitudes, insurable risk, willingness to pay, agricultural insurance, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu araştırmada Türkiye'nin Samsun ili Çarşamba ilçesinde çiftçilerin tarım sigortası yaptırmaya karşı tutumları ve ödeme istekliği incelenmiştir. Araştırma verileri tesadüfi olarak seçilmiş 42 çiftçiden anket yoluyla toplanmıştır. Çiftçilerin riske karşı tutumları düzenlenmiş Neumann- Morgenstern modeli kullanılarak ortaya konulmuştur. Çiftçilerin tarım sigortası yaptırma durumunu etkileyen faktörlerin belirlenmesinde Logit modeli kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, inceleme alanında tarım sigortası sözleşmesi satın alma istekliliğinin istenen düzeyde olmadığı tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca, çiftçilerin tarım sigortası yaptırmamalarının en önemli sebebinin, sigorta poliçelerinin kapsamının dar olması olduğu saptanmıştır. Güven eksikliği sigorta poliçesinin anlaşılmaması, yoğun bürokrasi, sigorta kapsamı hakkında bilgi eksikliği, yüksek prim fiyatı, çiftçilerin sınırlı tarım arazisi varlığı ve tazminat için uzun bekleme süresi tarım sigortasının yaygınlaştırılması engelleyen diğer faktörlerdir. İnceleme alanında, çiftçilerin yaklaşık yarısı tarım sigortası poliçesi için ödeme yapmada isteklidir. Çiftçilerin fındık sigorta sözleşmesi için 29,5ŧ ve şeftali sözleşmesi için 18ŧ ödemeye hazır oldukları tespit edilmiştir. Çiftçilere tarım sigortası konusunda yayım hizmetlerinin verilmesi, tarım sigortasının benimsenmesi ve yaygınlaştırılmasını hızlandırabilecektir. Sigorta poliçesi içeriğinin gözden geçirilmesi ve bürokrasinin azaltılması tarım sigortasına çiftçilerin ilgisini artırabilir. Eğitim ve yayım çalışmalarında daha fazla arazisi olan çiftçilere odaklanılması başarıyı artırabilecektir.
Özet (Çeviri)
This study examined the attitude of farmers towards agricultural insurance and willingness to pay for agricultural insurance in Çarşamba district of Samsun province, Turkey. Research data were collected from randomly selected 42 farmers by using structured questionnaires. Risk attitudes of farmers were elicited by using the modified Neumann-Morgenstern model. Logit model was used to explore the factors influencing agricultural insurance motivation. Research results showed that the level of buying agricultural insurance contract was not satisfactory level. The most important reason for not having agricultural insurance was limited content of the insurance policy. Lack of trust, unclear content of insurance policy, high level of bureaucracy, limited information on insurance, high premium, presence of small farm size and long waiting period for claim were other barriers to adoption of agricultural insurance. Research findings also showed that nearly half of farmers were eager to buy agricultural insurance policy. Farmers were ready to pay 29,5ŧ for insurance contract of hazelnut, while that of peach contract was 18ŧ. Designing farmers' extension education program focusing on agricultural insurance to enhance farmers' information may accelerate the dissemination of agricultural insurance. Simultaneously, revising the content of the insurance policy and reducing bureaucracy may increase the farmers' interest in agricultural insurance. In addition, long waiting period for claim should be shortened via reducing bureaucracy. Agricultural insurance promotion activities should focus on the educated farmers having large farms.