Lineer regresyon modellerinde ölçüm hataları
Measurement errors in linear regression models
  1. Tez No: 438005
  2. Yazar: NAZLI TOTİK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLESEN ÜSTÜNDAĞ ŞİRAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İstatistik, Statistics
  6. Anahtar Kelimeler: Lineer regresyon, Ölçüm hataları, Araç değişken yöntemi, Gruplandırma yöntemi, Ranklara dayalı yöntem, Linear regression, Measurement errors, Instrumental variable method, Grouping methods, Methods based on ranks
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İstatistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Ölçüm, deneysel araştırmalar için temel bir işlemdir. Çoğu konuda yapılan çalışmaların sonuçları, sayısal büyüklüklerle ifade edilen ölçümler yardımı ile elde edilir. Yapılan araştırma yöntemini anlayabilmek için ölçümler yapılır, ancak yapılan ölçümler bazen bir miktar hata içerebilmektedir. Değişkenlerdeki ölçüm hataları sebebiyle parametre tahminleri yanlı ve tutarsız olabilmektedir. Değişkenlerin ölçüm hatalı olması, yanlış fonksiyonel biçimlendirme, gerekli değişkenin ihmal edilmesi, gereksiz değişkenin modelde yer alması gibi durumlar bazı sapmalara neden olabilir. Bu sapma veya tutarsız olma durumlarında, ölçüm hataları ile başa çıkabilmek için bazı alternatif kestirim yöntemleri önerilmiştir. Bu çalışmada değişkenlerin ölçüm hatalı olması durumunda neler yapılabileceğini inceleyeceğiz. Dolayısıyla ölçüm hatalarını en aza indirebilecek teknikler ile regresyon modeli yeniden incelenip, modele etkileri değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Measurement is a fundamental process for experimental researches. The results of studies done in many fields are obtained by using the measurements. Measurements are made to understand the methods of the conducted to research; however, conducted measurements may sometimes contain some errors. Parameter estimates may be biased and inconsistent due to measurement errors in the variables. Some circumstances such as a faulty measurement of variables, incorrect functional formatting, ignoring the necessary variables, unnecessary variables accounted for in the model may cause some deviations. In that case, this deviation or inconsistency, some alternative estimation methods to cope with measurement errors are proposed. In this study, we are mostly interested in measurements of variables, and we examined what we can do. Therefore, techniques and regression model which is minimized the measurement errors examined and then their impact on the model is evaluated.