Psikolojik harbin asimetrik harp vasıtası olarak kullanılması
Using psychologic war as a method for asymmetric war
- Tez No: 241792
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMER KASIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Uluslararası İlişkiler, Public Administration, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Harp, psikolojik harp, asimetrik harp, propaganda, medya, War, Psychological Warfare, Asymmetric Warfare, Media, Propaganda
- Yıl: 2009
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 128
Özet
Gelişen teknolojiler muharebe sahasında başka arayışları beraberinde getirdi. Böylece içinde patlayıcıların, kimyasal silahların olmadığı başka bir mücadele yöntemi ağırlık kazandı. Psikolojik Harp denilen bu mücadele yöntemi çok eskiye dayanmasına rağmen günümüzde önemi artmıştır. Geçmişte konvansiyonel harbin destek unsuru olan Psikolojik Harp artık başlı başına bir mücadele yöntemi olmuştur. Geniş kitleleri muharebe etmeden teslim almak devletleri büyük harp maliyetlerinden kurtarmıştır. Gelişen medya ile dünyanın herhangi bir yerindeki insanı etkilemek ve davranışlarında istenilen değişikliği yaratmak mümkün olmaktadır.Daha güçsüz bir ülke veya bir grup tarafından daha güçlü bir ülkenin imkan ve kabiliyetinden sakınacak şekilde, güçlü ülkenin zayıf taraflarına umulmadık bir şekilde ve örneği olmayan yöntemlerle taarruz edilmesi olan Asimetrik Harp, günümüzün siyasi ve sosyal ortamını düşündüğümüzde, oldukça güçlü bir ülke veya grubun da iç ve dış siyasi baskılara maruz kalmamak, zararlarını asgariye indirmek, ekonomik olarak fazla masraftan kaçınmak düşünceleriyle kendinden çok daha zayıf ülkelere karşı kullanabileceği bir araç durumuna gelmiştir.Zayıf iç dinamiklere sahip ülkelerin diğer ülkeler tarafından bu yapılarının istismar edilerek silah kullanılmadan nasıl mağlup edildiklerine dair örnekler tarihte vardır. Tek bir silah kullanmadan teslim olan Irak ordusu, bir gece de yönetimleri değişen Afrika ülkeleri ve sık sık rejim karşıtı gösterilere sahne olan Gürcistan ve Doğu Avrupa ülkeleri buna örnek gösterilebilir. Artık milli çıkarların korunması için sadece askeri kuvvetlere ve silahlara güvenmek mümkün değildir. Aşikârdır ki, harp artık sadece askerlerle değil, artan oranda politikacılarla, bilim adamları ile ve hatta bankerlerle yapılacaktır. Düşmana kendi niyet ve arzusunu zorla kabul ettirmek isteyenler, artık sadece silahlı kuvvetleri kullanmayacaklardır. Bunun yerine; silahlı veya silahlı olmayan, askeri veya askeri olmayan, ölümcül veya ölümcül olmayan tüm vasıtalar kullanılacaktır.
Özet (Çeviri)
Emerging technologies let nations to search different strategies in combat zone. Thus, another struggle technique, without explosives and chemical weapons, has become more important. This long standing struggle technique, which has increased importance today, is called psychological warfare. It was a formerly supporting component of conventional warfare but, now it turns out in to be struggle technique. Through this technique, taking over big segments of people without fighting, spares nations from large war costs. Through thriving media, influencing and changing one man?s attitude somewhere in the world is within the reach.A weak nation?s or a group?s attack with unique and unforeseen techniques, abstaining from a strong nation?s opportunity and ability, to strong nation?s weak sides, is called asymmetric warfare. If we consider today?s political and social atmosphere, also a strong nation or a group can use asymmetric warfare against the weak nations, for acquitting excess costs economically, avoiding internal and external political compulsions.It is possible to see in the history that how powerful nations can defeat nations with weak internal dynamics, without using guns by exploiting these structures. Iraq Army surrendered to the USA without using weapons, overthrow of the governments in one night, frequent regime protests in Georgia and Eastern European Countries (EEC), can be given as an example in this point. Now, it is not possible to reckon with only forces and weapons for protecting national interests. Who wants to dictate his intention and desire to enemy, not only can use armed forces. Instead of this, all armed or unarmed, military or not military, fatal or not fatal agents will be used.