The consequences of consumer engagement in social networking sites
Sosyal ağ sitelerinde tüketici bağlılığının sonuçları
  1. Tez No: 438207
  2. Yazar: ABUBAKAR LUJJA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FATMA ZEYNEP ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tüketici Bağlılığı, Sosyal Ağ Siteleri, Sadakat, Güven, Tatmin, Taahhüt, Consumer Engagement, Social Networking Sites, Loyalty, Trust, Satisfaction, and Commitment
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Pazarlama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Tüketici bağlılığı artan bir şekilde rekabetçi ticaret ortamındaki önemli konulardan biri haline gelmektedir. Hem araştırmacılar hem de uygulamacılar farklı kanallar aracılığı ile tüketici bağlılığının nasıl geliştirilebileceğine odaklanmaktadırlar. Sosyal ağların ortaya çıkması tüketici davranışlarında ve marka ilişkilerinde önemli derecede değişime neden olmuştur. Eşsiz özellikleri ve yapısı ile Sosyal Ağ Siteleri, tüketici ve marka ilişkisi ve anlık tüketici bağlılığı oluşturmak için üst düzey bir avantaj sunmaktadır. Araştırmacılar ve uygulamacıların tüketici bağlılığına çok önem vermesine ragmen, hala bağlılığın tüketici davranışlarını nasıl etkilediğinin anlaşılmasına ihtiyaç vardır. Bu yüzden, bu araştırma SNS'de tüketici bağlılığının sonuçlarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Ayrıca araştırma tüketici bağlılığını davranışsal, bilişsel ve duygusal boyutları kapsayan çok boyutlu bir kavram olarak incelemektedir ve bu bağlamda tüketici bağlılığının bu üç boyutunun marka sadakati, tatmin, taahhüt ve güven gibi biresel sonuçları nasıl etkilediğini belirlemek amaçlanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma deseni kullanılmakta ve araştırma için geliştirilen hipotezlere dayanan bir model geliştirilmiştir. Veri toplamak için anket kullanılmıştır ve anket. Anadolu Üniversitesi yaz okulu öğrencilerine uygulanmıştır. Bu araştırmada durum olarak Facebook seçilmiştir. 400 anket ile very toplanmış ve 387 geçerli anket analize tabi tutulmuştur. Araştırma verileri SPSS versiyon 20.0 ile analiz edilmiştir. iv Sonuçlar göstermektedir ki, duygusal ve davranışsal tüketici bağlılığı boyutları marka sadakati için; duygusal tüketici bağlılığı tatmin için; bilişsel ve davranışsal tüketici bağlılığı taahhüt için; davranışsal ve duygusal bağlılık boyutları ise güven için önemli göstergelerdir. Özet olarak çalışma marka sadakati, tatmin, taahhüt ve güvenin Facebook gibi bir online platforda tüketici bağlılığının muhtemel sonuçları olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Consumer engagement is increasingly becoming one of the important issues in the competitive business environment. Both researches and practitioners are focusing on how consumer engagement can be enhanced through different channels. The emergence of social networks has significantly caused a shift in consumer behaviors and brand relationships. With its unique features and structure, Social Networking Sites (SNS) offer an upper advantage to build consumer brand relationships and instant consumer engagement. Although researchers and practitioners are giving so much importance to consumer engagement, there is still a need to understand how engagement affects consumer behavior. Therefore, this study set out to determine the consequences of consumer engagement in SNS. It further viewed consumer engagement as a multi-dimensional concept comprising behavioral, cognitive and emotional dimensions and as such the hypotheses were aimed at determining how each of the three dimensions of consumer engagement affect the individual consequences of consumer engagement such as brand loyalty, satisfaction, commitment and trust in SNS. The study used a quantitative research design and developed a model that was based on the hypotheses developed vi for the study. It used a questionnaire survey to collect data from Anadolu University students in summer school. Facebook is chosen as a case for this study. 400 questionnaires were collected and the analyses were conducted with the 387 valid questionnaire. The research data was analyzed by SPSS program 20.0 version. The results suggest that emotional and behavioral consumer engagement dimensions were significant predictors for brand loyalty; emotional consumer engagement for satisfaction, cognitive and behavioral consumer engagement for commitment, while behavioral and emotional engagement dimensions were found to be significant predictors for trust. In sum, the study suggests brand loyalty, satisfaction, commitment, and trust to be possible consequences of consumer engagement in an online platform such as Facebook in our case.