The impact of the stock of foreign direct investment inflows and domestic investment on income: Empirical evidence from Australia, Germany, Brazil, and Turkey
Doğrudan yabancı yatırım girişlerinin ve yurtiçi yatırımların toplam hasılaya etkisi: Avusturalya, Almanya, Brezilya ve Türkiye örneklerinin ampirik analizi
  1. Tez No: 438275
  2. Yazar: ALFUSAINEY TOURAY
  3. Danışmanlar: Assoc. Prof. Dr. NATALYA KETENCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Yurtiçi yatırımlar, doğrudan yabancı yatırım girişi, ekonomik büyüme, gelir, sınır testi yaklaşımı, ARDL, Avusturalya, Almanya, Brezilya, Türkiye, Domestic investment, the stock of FDI inflows, economic growth, income, bounds testings, ARDL, Australia, Germany, Brazil, and Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Tüm iktisadi modellerde ekonomik büyümenin kaynağı yurtiçi yatırımlar, teknolojik ilerleme, fikir ve inovasyondur. Bu sebeple, ülkeler ekonomi politikalarını büyümenin kaynaklarını teşvik edecek şekilde hazırlar. Fakat ekonomik büyümeyi sağlayacak yurtiçi yatırım ve yurtiçi teknolojinin de yetersiz kaldığı zamanlar vardır. Bu yüzden, tasarruf açığını kapamak için politika yapıcılar doğrudan yabancı yatırımları çekecek politikalar geliştirirler. Literatürde yurtiçi yatırımların ekonomiye olan etkisine ilişkin çokça çalışma olmasına rağmen, doğrudan yabancı yatırımın ev sahibi ülke ekonomisine olan etkisi yeterince açık ifade edilememiştir. Bu tezde literatürdeki eksikliği giderebilmek amacıyla, doğrudan yabancı yatırım girişinin toplam hasılaya olan etkisi Avusturalya, Almanya, Brezilya ve Türkiye için incelenecektir. Yurtiçi yatırımın verimliliği ve doğrudan yabancı yatırım girişinin verimliliğini karşılaştırmak amacıyla, yurtiçi yatırımların toplam hasılaya olan etkisi de incelemeye dâhil edilecektir. Bu çalışma, eşbütünleşme analizini sınır testi yaklaşımıyla kullanmıştır. Avusturalya, Almanya, Brezilya ve Türkiye için yapılan testler sonucunda, tüm değişkenler arasında eşbütünleşme olduğu ve yurtiçi yatırımların toplam hasılaya etkisinin, uzun ve kısa vadede, doğrudan yabancı yatırım girişinin toplam hasılaya olan etkisinden daha yüksek olduğu görülmüştür. Yurtiçi yatırımların toplam hasılaya olan etkisi pozitif ve anlamlıyken doğrudan yabancı yatırım girişinin etkisi değişkenlik göstermiştir.
Özet (Çeviri)
According to all the economic growth models, the source of economic growth is domestic investment, DI, technological progress, ideas and innovation. Thus, countries design policies to stimulate these sources of economic growth. Unfortunately, sometimes DI and domestic technology are not sufficient to start economic growth process, hence, policy-makers design policies to attract foreign direct investment, FDI to fill the saving gap. While the impact Of DI on an economy is unambiguous, the impact of FDI on the economy of a host country is not clear-cut in the literature. It is due to this ambiguousness this thesis examines the impact of the stock of FDI inflows on aggregate income of Australia, Germany, Brazil and Turkey. To compare the productivity of DI and the stock of FDI inflows, the study also includes the impact of DI on aggregate income. The study used bounds testing approach to cointegration. In all the countries the results show that there exist cointegration among the variables, and the impact of DI on aggregate income is greater than the impact of the stock of FDI inflows in all the countries in both short-run and the long-run. While the impact of DI on aggregate income is positive and significant in all the countries, the impact of the stock of FDI inflows is mixed.