Age of acquisition and frequency effects in recall and recognition of Turkish words: Evidence from normal aging and alzheimer's
Türkçe sözcüklerin geri getirilmesinde ve tanınmasında sözcük edinim yaşı ve sıklık etkisi: Bir normal yaşlanma ve alzheimer çalışması
- Tez No: 438279
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SİMAY İKİER SAYAR
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Psikoloji, Psychology
 - Anahtar Kelimeler: Alzheimer Hastalığı, yaşlanma, edinim yaşı, sözcük sıklığı, geri getirme, tanıma, Alzheimer's Disease, Aging, Age of Acquisition, Word Frequency, Recall, Recognition
 - Yıl: 2016
 - Dil: İngilizce
 - Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Bilişsel Bilim Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 65
Özet
Edinim yaşı, erken edinilen sözcüklerin bilişsel avantajına işaret eder (Catling, ve ark., 2013; Hodgson ve Ellis, 1998). Erken edinilen sözcükler hızlı adlandırılır (Gerhand ve Barry, 1999; Barry, ve ark., 2001) ve sözcüksel karar verme (Morrison ve Ellis, 2000; Johnston ve Barry, 2006), ve episodik bellek gibi görevlerde avantaja sahiptir (Almond ve Morrison, 2014). Edinim yaşı etkisi, Türkçe'nin de içinde bulunduğu bir çok dilde tekrarlanmıştır (örneğin, İngilizce, İspanyolca, Fransızca, Flemenkçe). Bu çalışma, geri getirme ve tanıma görevlerinde, sözcüklerin edinim yaşı ve sıklığı etkilerinin sistematik olarak değişimlenerek, Türkçe konuşan sağlıklı yaşlılar ve Alzheimer Hastalığı (AH) olan yaşlıların üzerinde incelenmesini amaçlamıştır. Malzemeler, Türkçe sözcük normlarından alınmıştır (Raman, et. al., 2013). Ayrıca çalışma WAIS-R'ın bir alt testi olan Sözcük Dağarcığı Testi ile sağlıklı yaşlılar ve AH olan yaşlıların sözcük dağarcığını da ölçmeyi amaçlamıştır (Weschler, 1981; Türkçe standardizasyonu Yılmaz, 2000 tarafından yapılmıştır). Bu ölçümün amacı AH'de dil problemlerine rağmen sözcük dağarcığının aynı kaldığı önermesini test etmektir (Almor ve ark., 1999). Otuz iki sağlıklı yaşlı, 32 AH sözcükler sunulmuş ve geri getirme testi ile test edilmiştir. Geri getirme testinin sonrasında, aynı uyaranlardan oluşan tanıma testi verilmiştir. Sonrasında, katılımcılara, çalışma listesindeki sözcükler için sözcük dağarcığı testi, WAIS-R'ın alt testi olan sözcük dağarcığı testi ve Mini Mental Durum Muayenesi testi verilmiştir. Sağlıklı yaşlılar, genel olarak geri getirme ve tanımada, AH olan yaşlılara göre daha iyi performans göstermişlerdir. Genel olarak, normal yaşlılar ya da AH olan yaşlılar için geri getirmede edinim yaşı etkisi bulunmamıştır. Her iki grup için de, yüksek sıklıklı sözcüklerin avantajı anlamlılığa yaklaşmıştır. Grup içi karşılaştırılması yapıldığında, sıklık etkisi daha belirgindir. Tanıma testinde, sağlıklı yaşlılar geç edinilen uyaranları daha iyi tanırken AH grup erken edinilen sözcükleri daha iyi tanımıştır. Her iki grup için de, yüksek sıklıklı uyaranlarda tanıma avantajı vardır. Sağlıklı yaşlılar, hem WAIS-R'ın alt testi olan sözcük dağarcığı testinde hem de deneydeki kritik uyaranlar için olan sözcük dağarcığı testinde Alzheimer Hastalarına göre daha iyi performans sergilemişlerdir. Sonuçlar, edinim yaşı ve sıklık etkisindeki güncel literatürün ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Age of Acquisition (AoA) effect refers to the cognitive advantage of early-acquired words (Catling, et. al., 2013; Hodgson & Ellis, 1998). Early acquired words are named faster (Gerhand & Barry, 1999; Barry et. al., 2001) and have advantages in tasks such as lexical decision (Morrison & Ellis, 2000; Johnston & Barry, 2006) and episodic memory (Almond & Morrison, 2014). The effect has been replicated in many languages (e.g., English, Spanish, French, Dutch), including Turkish. The present study is the first report which aims to compare Turkish speaking normal aging older adults and Alzheimer's Disease (AD) patients on recall and recognition, with a factorial design in which the AoA and the frequency of the words were systematically varied. The materials were retrieved from the Turkish colour picture AoA norms (Raman, et. al., 2013). The study also aimed to assess the vocabulary capacity of normally aging older adults and AD patients with a subtest of WAIS-R (Weschler, 1981; adapted and standardized into Turkish by Yılmaz, 2000), based on the proposition that in AD, the vocabulary capacity stays the same despite the linguistic problems patients experience (e.g., Almor, et. al., 1999). Thirty-two normal aging older adults and 32 AD patients were presented with words and were tested with a recall test. After the recall test, recognition test followed with the same items. Afterwards, participants were given a vocabulary test for the words in the study list, the vocabulary subscale of WAIS-R and the Mini Mental State Examination. Normal aging adults outperformed AD patients in overall recall and recognition. Overall, there was no AoA effect in recall for normal aging or AD adults. The advantage for high frequency items approached significance for both groups. The frequency effect was more pronounced in within group comparisons as well. In recognition, normal aging adults recognized late acquired items better, whereas the AD group recognized early acquired items better. There was a recognition advantage for high frequency items, for both groups. Normal aging adults outperformed AD patients both on the vocabulary subscale of WAIS-R and on the vocabulary test for the critical items in the experiment. The results are discussed in the light of the current literature on AoA and frequency effects.