XVI-XVII. yüzyılda Kemah sancağında vergi muâfiyetine sahip hizmetler: Derbendçilik, menzilcilik, köprücülük vs.
Tax exempt services in Kemah XVI.-XVII. centuries: Guards of gateways (Derbendçilik), stopover, bridge, keeper ect.
- Tez No: 756921
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SIDDIK ÇALIK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Osmanlı Devleti, Kemah, Vergi, Muâfiyet, Hizmet, Köy, The Ottoman Empire, Kemah, Tax, Exemption, Service, Village
- Yıl: 2022
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Osmanlı devlet anlayışı, ordusunun her daim kuvvetli olması ve halkının güvenliği konusunu ön planda tutmuştur. Bunu temin edebilmek için de vergi toplanması hususuna özel ihtimam göstererek bu amaçla arazi tahrirleri yaptırmıştır. Gerçekleştirilen bu ciddi çalışmaların neticesinde ortaya çıkan tahrir defterleri, dönemlerine dair eşsiz veriler içermektedir. Bu kayıtlara dayanılarak yapılan çalışmalara göre, Osmanlı toplum yapısı vergi baz alınarak incelendiğinde iki grup öne çıkmaktadır: askerî ve re'âyâ. Bir de bu iki sınıfın dışında yer alan kendilerine çeşitli görevler tevcih edilen ve buna mukâbil de devletin alması gereken birtakım vergilerden vazgeçtiği, stratejik görevler üstlenen bir zümre bulunmaktaydı. Bazen birkaç kişi bazen de tüm bir köy böyle bir görevle yükümlü tutulabilmekteydi. Derbendçilik, köprücülük, tuzculuk, kuşçuluk, kürecilik, çeltikçilik vb. atalarından bu yana aynı işi yapanlar, devlete ve ahaliye yaptıkları hizmet karşılığında kimi vergilerden affedilmekteydiler. Görevlilerin ehil olmaları hususu ise özellikle dikkat çekicidir. Şüphesiz bu muâfiyetlerin az ya da çok oluşu devletin ekonomik gücünü yansıtması açısından önemlidir. Köylere ya da kişilere verilen bu vazifeler asla rastgele olmazken, devletin insanını organize ederek, toplumun her kesimini yaşamın içine çeken faaliyetlerle yükümlü tuttuğu anlaşılmaktadır. Filhakika Kemah kazası bu anlamda güzel bir örnek teşkil etmektedir. Küçük bir doğu kasabasında, yer alan hizmet ehli kişilerin ve köylerin çokluğu devlet çarkının işleyişini görmemiz açısından önem arz eder. XVI. yüzyıl ve XVII. yüzyılın ilk ellili yıllarını içeren tahrir ve avârız defter kayıtları, bu hizmet teşekkülleri açısından yaşanan savaşlar ve toplumsal kargaşa dönemleri de göz önüne alınarak incelendiğinde elde edilen veriler oldukça kıymetlidir. Çalışmanın gayesi, muazzam bir imparatorluğun devlet çarkı içinde yer alan bu küçük şehrin tarihine ışık tutmaktır.
Özet (Çeviri)
The Ottoman' sense of state prioritized the issues of the strength of its army and the security of its citizen. In order to ensure this, it paid special attention to subject of tax collection and had land tahrir made for this purpose. The tahrir registers, which emerged as a result of these serious studies, contain unique data about their periods. According to the studies based on these records, when The Ottoman society is examined on the basis of tax, two groups come to the forefront: military and reâyâ. There was also a group that was outside of these two groups, who were assigned various duties and, in return, were exempted from certain taxes that the state had to collect and assumed strategic duties. Sometimes a few people or sometimes a whole village could be held responsible for such a task. People, who had been working in the same profession such as guards of gateaways (derbentçilik), bridge keeper, salt maker, bird keeper, shovel maker, paddy worker since their ancestors, could be exempted from certain taxes in return for their services to the state and the people. It's particularly remarkable that the servants are competent. Undoubtedly, the fact that these exemptions are more or less is important in terms of reflecting the economic power of the state .It is seen that these duties given to villages or individuals were never random. It is understood that the state holds its people responsible for activities that draw all segments of society into the life by organizing them. In fact, Kemah is a good example in this sense. The abundance of servants and villages in a small eastern town is important f us to see the working of the state affairs. When Tahrir and avarız rigisters, which include the XVI. century and the first half of the XVII. century, are examined, considering the wars and sivil disturbance periods experienced in terms of these service organizations, the data obtained are very valuable. The aim of the research is to bring out on the history of this small city, which is located in the state structure of a huge empire.