22-30 yaş arası genç yetişkinlerde çocukluk çağı istismarının madde kullanımına etkisi
The effects of childhood abuse to substance abuse on young adults between 22-30 ages.
  1. Tez No: 438366
  2. Yazar: GÜLDEN İREVÜL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM MERT SAVRUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: İstismar, çocuk istismarı, madde bağımlılığı, madde kullanımı, Abuse, child abuse, substance abuse, substance use
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Çocuk istismarı geniş perspektifte değerlendirilmesi gereken çok disiplinli bir konudur. Çeşitli toplumlarda ve kültürlerde farklı şekillerde algılanmaktadır. Bu kavram toplumda insana verilen değer ile yakından ilişkilidir. Çocuk istismarı, belli zaman kesitinde, bir yetişkin tarafından çocuğun uygunsuz davranışa maruz bırakılmasıdır. Bunlar, çocuğun ruhsal ve bedensel bütünlüğüne zarar veren davranışlardır. Çocuk istismarı; fiziksel, duygusal, cinsel ve ekonomik istismarın yanı sıra çocuğun ihmalini de kapsar. Alkol ve madde bağımlılığı da çocuk istismarı ve kötü muamelenin önemli bir etmenidir. Yapılan birçok araştırmada, çocuk istismarının madde kullanımı ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Child abuse is a multidiciplined subject that has to evaluated from a wide perspective. Child abuse can be perceived differently in societies and cultures. This concept is in direct relation with the value given to human. Child abuse is exposure to an adult's inappropriate behaviour for a certain amount of time. These inappropriate bahaviours can be classified as damaging behaviours that break a child's pychological and physical unity. Child abuse not only includes a child's physical, emotional, sexual and economic use but also includes neglect of the child as well. Alcohol and substance abuse is an important Notion of child abuse and assault. Previous research determined that child abuse is related to substance abuse.