Polonya'nın Ukrayna üzerinde etkisi: Kültür, kimlik, siyaset
The impact of Poland on Ukraine: Culture, identity, politics
  1. Tez No: 438461
  2. Yazar: SABINA SATYMOVA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NERGİZ ÖZKURAL KÖROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Polonya, Ukrayna, Polonya-Ukrayna ilişkileri, kimlik, kültür, siyaset, etki, Poland, Ukraine, Polish-Ukrainian relations, identity, culture, politics, influence
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 128
Özet
Bu çalışma, Polonya'nın Ukrayna üzerinde etkisini, kimlik, kültür ve siyaset konularında ele almaktadır. Bu tezde Lehistan-Litvanya döneminde ortaya çıkan Kazaklar'ın, Ukrayna kültürünün ve etnik kimliğinin üzerindeki etkisi ile günümüzde Polonya'nın“Denizler Arası”projesinin Ukrayna siyaseti üzerinde olan etkisi tartışılmaktadır. İlk olarak Ukrayna ve Polonya'nın Lehistan-Litvanya Birliği dönemine kadar ayrıca tarihsel süreçleri incelemektedir. Daha sonra Ukrayna-Polonya devletler-arası ilişkileri ve Kazaklar'ın ortaya çıkması ele alınmaktadır. Son olarak ise, Ukrayna kültürün, etnik kimliğin oluşumu sürecinde Polonya'nın etkisi ve tarihsel süreç içerisinde Polonyalılar ve Ukraynalılar arası ortaya çıkan çatışmalar ile Polonya-Ukrayna Savaşının nedenleri ve sonuçları incelemektedir. Sonuç olarak, Polonya-Ukrayna ilişkilerinin tarihsel sürecinde ortaya çıkan Kazaklar, hem milli Ukrayna hareketinin oluşumunda hem de Ukrayna devletinin ortaya çıkmasında büyük rol oynamaktadırlar. Ayrıca, Ukrayna kültürünün oluşumunda önemli etkenlerden biridir.
Özet (Çeviri)
This study focuses on the impact of Poland on Ukraine in terms of identity, culture and politics. This thesis discusses the effect of Cossacks that came to light during Polish-Lithuanian Commonwealth period on Ukranian culture and ethnical identity, and the effect of Poland´s“interseas”project on the politics of Ukraine. Initially, the historic period of Ukraine and Poland up until Polish-Lithuanian Commonwealth has been explicitly analyzed. After that, the inter-government relationship between Poland and Ukraine and the emergence of Cossacks have been examined. Lastly, this study has addressed the effect of Poland in formation of Ukranian culture and ethnical identity, the historical conflicts between Polish and Ukranians, and the causes and effects of the Polish-Ukranian war.