Çernobil Faciası'nın Türk basınına yansımaları
The Reflections of the Chernobyl Disaster on Turkish press
  1. Tez No: 873615
  2. Yazar: AYTAÇ KÖROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ULVİ UFUK TOSUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Çernobil Faciası, Türkiye, Ukrayna, Radyasyon, Nükleer Serpinti, Chernobyl Disaster, Turkey, Ukraine, Radiation, Nuclear Fallout
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 367
Özet
“Çernobil Faciası'nın Türk Basınına Yansımaları”adlı bu çalışmada Çernobil Santrali Kazası ile ilgili gazete haberlerine yer verilmiştir. 26 Nisan 1986 tarihinde Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğine (SSCB) bağlı Ukrayna'nın Kiev kentindeki Çernobil Santrali'nde yapılan deney sırasında bir kaza meydana gelmiştir. Çernobil'den kuzeye doğru esen rüzgârların taşıdığı radyoaktif bulutun 28 Nisan 1986'da İskandinav ülkelerine ulaşmasıyla bunun kaza olduğu haberi ortaya çıkmıştır. İsveç'te yapılan incelemeler sonucunda bulutların SSCB'den kaynaklandığı belirlenmiştir. İsveç yetkililerin SSCB'den resmî olarak bilgi istemesiyle de Sovyet yetkililer gerçeği daha fazla saklayamayarak Kiev'in kuzeyinde Pripyat kentindeki Çernobil Santrali'nde bir kaza olduğunu dünyaya duyurmuşlardır. Kaza haberi, Türk basınına 29 Nisan 1986'da yansımıştır. Çernobil Kazası, SSCB dışında aralarında Türkiye'nin de bulunduğu İskandinavya, Avusturya, Polonya, İtalya, Almanya, Bulgaristan, Romanya ve Yunanistan gibi birçok ülkeyi etkilemiştir. Çernobil'den yayılan radyasyon, günlük yaşamı olduğu kadar Türkiye'nin tarımı ve özellikle de Doğu Karadeniz'in fındığı ve çayı üzerinde olumsuz etkiler meydana getirmiştir. Bu olaydan, Türkiye'nin iç ve dış ticaretinin de olumsuz etkilendiği görülmüştür. Kazadan sonra Türkiye'de kurulması düşünülen nükleer santraller konusu tartışılmaya başlanmıştır. Çernobil Kazası iç siyasette olduğu kadar dış siyasi ilişkilerde de etkili olmuştur. Bu çalışmada, 26 Nisan 1986'da meydana gelen Çernobil Faciası'nın Türk basınına yansımaları ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study named“Reflections of the Chernobyl Facility on the Turkish Press”, the forus is on puplished newspapers about the Chernobly Plant Accident. On April 26, 1986, an accident occurred during an experiment at the Chernobyl Power Plant in Kiev, Ukraine affiliated with the Union of Soviet Socialist Republics (USSR). When the radioactive cloud carried by the winds blowing northward from Chernobyl reached the Scandinavian countries on April 28, 1986, it was revealed that it was on accident. As a result of the investigations conducted in Sweden, it was determined that the clouds were originated from the USSR. When the Swedish authorities officially requested information from the USSR, the Soviet authorities did not hide the truth any longer and announced to the world that there had been an accident at the Chernobly Power Plant in Pripyat, North of Kiev. The news of the accident was reflected in the Turkish Pres on April 29, 1986. The Chernobyl disaster affected many countries outside the Soviet Union, including Turkey, Scandinavia, Austria, Poland, Italy, Germany, Bulgaria, Romania and Greece. The radiation, emitted from Chernobyl has had negative effects not only on daily life but also on Turkey's agriculture, particularly on the hazelnuts and tea plants in the Eastern Black Sea Region. It has been observed that Turkey's domestic and foreing trade have also been negatively affected regarding this event. Affer the accident, the issue of nuclear power plants planned to be established in Turkey started to be discussed. Chernobyl accident has been effective in foreing political relations as in domestic politics. In this study, the reflections of the Chernobyl Disaster, which occurred on April 26, 1986, on the Turkish press have been examined.