Tacikistan ve İran ilişkileri (1991-2014)
Tajikistan and İran relations from (1991 to 2014)
- Tez No: 438474
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK GÜMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Tacikistan, İran, İlişki, Siyaset, İktisat, Kültür
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Tacikistan 09 Eylül 1991 tarihinde, Sovyetler Birliği'nin dağılması nedeniyle bağımsızlığını ilan etmiştir. Tacikistan bağımsızlığını kazandıktan sonra, artık iç ve dış meselelerinde kendi başına kararlar olması gerekiyordu. Hangi ülkeler ile ilişki kurmak, hangi konularda işbirliği yapması gerektiği ve hangi uluslararası örgütlere üye olmak gibi kararlarını yalnız ve bağımsız şekilde alması gerekiyordu. Sovyetler Birliği döneminde Tacikistan'ın dış ilişkileri konusunda ve başka ülkeler ile ilişki kurmak için hiçbir yetkisi yoktu. Tacikistan'a gitmek veya herhangi bir ilişki kurmak gerektiğinde Moskova ile irtibata geçilmesi gerekiyordu. Bütün kararlar Moskova'dan alınıyordu. Tacikistan'ın iç ve dış stratejik konularda karar almak için hiçbir hakkı yoktu. Tacikistan Sovyetler Birliği zamanında İran ile belli seviyede kültürel ilişki kurmuştur. Bu çalışmada Tacikistan ile İran'ın 1991-2014 yılları arasındaki ilişkileri analiz edilecektir. İki ülke arasındaki ilişkilerde hangi faktörlerini etkili olduğu ve ilişkilerin hangi seviyede olduğu belirtilerek özellikle Tacikistan'ın bağımsızlıktan sonra belli bir dönem çerçevesinde siyasi, iktisadi ve kültürel ilişkileri analiz edilecektir. Tacikistan'ın İran ile arasındaki ilişkiler yapısal ilişki olduğu için iyi seviyeye kadar gelişmiştir. İki ülke arasındaki dostane ilişkinin temelleri en başta dil, tarih, kültürel faktörledir.
Özet (Çeviri)
This study aims at studying Tajikistaninİranin relations from 1991 to.2014. It specifically tries to explore the key factors on which Iranim Tajikistani relations has been based. In doing so, first to the study examines the political relationship between Iran and Tajikistan. Secondly it examines the economic relations between these two countries, finally it examines the cultural relations between them. The study resultsin significant findings. It finds that Iran and Tajikistan relationship is based on mutual benefit though their common heritage is also playing a role in this regard. It also finds that Iran and Tajikistan are enjoying a three pillar relationship based on Cultural, economic, and political factors.