The association of activities of daily living with quality of life and life satisfaction among Turkish elderly population: The mediating role of loneliness
Türkiye'deki yaşlılarda günlük yaşam aktivitelerinin yaşam kalitesi ve yaşam doyumu ile ilişkisi: Yalnızlığın aracı rolü
  1. Tez No: 439077
  2. Yazar: GİZEM UZUN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM BOZO
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Günlük Yaşam Aktiviteleri, Yalnızlık, Yaşam Kalitesi, Yaşam Doyumu, Yaşlanma, Activities of Daily Living, Loneliness, Quality of Life, Life satisfaction, Aging
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'deki yaşlılarda günlük yaşam aktivitelerinin yaşam kalitesi ve yaşam doyumu ile ilişkisini incelemek ve yalnızlığın bu ilişkilerdeki aracı rolünü araştırmaktır. Çalışmanın örneklemini yaşları 65 ile 88 arasında değişen 109 yaşlı birey oluşturmaktadır. Çalışmanın sonucunda, yaşlıların günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmekteki işlevselliklerinin yaşam kalitesi ve yaşam doyumları ile olumlu yönde, yalnızlık hisleri ile olumsuz yönde ilişkili olduğu bulunmuştur. Ayrıca, yalnızlık hissinin yaşam kalitesi ile olumsuz yönde ilişkili olduğu ve yaşam kalitesi ile yaşam doyumu arasında da olumlu bir ilişki olduğu görülmüştür. Aracı değişken analiz sonuçlarına göre, yaşlılarda yalnızlığın günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam kalitesi arasındaki ilişkiye aracılık ettiği bulunmuştur. Ancak, yalnızlığın günlük yaşam aktiviteleri ve yaşam doyumu arasındaki aracı rolü desteklenmemiştir. Çalışmanın güçlü yönleri ve sınırlılıkları ile çalışmanın katkıları ve araştırmacının kişisel deneyimleri tartışma bölümünde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The main objective of the present master's thesis was to investigate the association of activities of daily living (ADL) with quality of life and life satisfaction among Turkish elderly population and to examine the mediating role of loneliness on these associations. The sample of the current study was composed of 109 older individuals aged between 65 and 88. The findings of the study indicated that functionality in ADL was positively associated with quality of life and life satisfaction and negatively associated with loneliness. Loneliness was also negatively associated with quality of life and there was a positive association between quality of life and life satisfaction. The findings of the mediation analyses showed that loneliness mediated the association between ADL and quality of life among Turkish elderly individuals. However, the findings of the study did not support the mediator role of loneliness on the association between ADL and life satisfaction among Turkish elderly individuals. The findings were discussed in the light of the literature. The strengths and limitations of the current study as well as clinical implications of the findings and personal experiences of the researcher were presented.