Postmodern historiography in D. M. Thomas's the White Hotel and Martin Amis's Time's Arrow
D. M. Thomas'ın The White Hotel'i ve Martin Amis'in Time's Arrow'unda postmodern tarihyazımı
  1. Tez No: 439123
  2. Yazar: ELZEM NAZLİ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİL KORKUT NAYKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Postmodern, Aydınlama, tarih yazımı, D. M. Thomas, Martin Amis, Yahudi Soykırımı, Linda Hutcheon, üstkurmaca, tarih yazımcı üstkurmaca, Postmodern, Enlightenment, historiography, D. M. Thomas, Martin Amis, the Holocaust, Linda Hutcheon, metafiction, historiographic metafiction
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Postmodern tarihsel roman yazarları çoğunlukla geçmiş olayların geleneksel tasvirinden saparlar. Bu tezin amacı D. M. Thomas'ın The White Hotel (1981) ve Martin Amis'in Time's Arrow (1991) romanlarında tarih yazımının nasıl yeniden şekillendiğini incelemektir. Bu iki romanda“Yahudi Soykırımı”önemli bir rol oynamakta ve her iki çalışma geleneksel tarih yazımından beklenilen nitelikleri ağırlıklı olarak üstkurmaca teknikleri kullanarak ihlal etmektedir. Buna karşın, bu iki romandaki ihlaller farklı anlayışları ön plana çıkarır. The White Hotel'de“Yahudi Soykırımı”temelde Aydınlanma felsefesi çerçevesinde şekillenen geleneksel tarih anlayışı eleştirisini yapmak için kullanılır. Time's Arrow'da ise asıl odak noktasının tarih yazımına dair sorunlardan ziyade Yahudi Soykırımı'nın kendisi olduğu görülmektedir. Bu karşılaştırmanın bir sonucu olarak, bu çalışmada D. M. Thomas'ın The White Hotel adlı romanının Linda Hutcheon'un A Poetics of Postmodernism (1988) adlı eserinde ortaya attığı“tarih yazımcı üstkurmaca”'nın açık bir örneği olduğu, Martin Amis'in Time's Arrow romanının ise geçmişin temsiliyeti ve gerçeğin erişilebilirliğine dair daha genel sorular ile ilgilenmediği için bu kategoriye kolaylıkla dahil edilemeyeceği iddia edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Postmodern historical fiction writers usually deviate from the traditional representation of past events. The aim of this thesis is to study the way history writing is reconfigured in two postmodern novels, D. M. Thomas's The White Hotel (1981) and Martin Amis's Time's Arrow (1991). In both novels the Holocaust plays an important part and both works transgress the expected characteristics of conventional historiography mainly through the use of metafictional techniques. However, the divergence from traditional representation in these novels foregrounds different concerns. In The White Hotel the Holocaust is used mainly to question the traditional understanding of history shaped by Enlightenment philosophy whereas in Time's Arrow the Holocaust itself appears to be the primary concern rather than problematica of traditional historiography. Based on this distinction this study argues further that while D. M. Thomas's The White Hotel is a clear example of what Linda Hutcheon calls“historiographic metafiction”in A Poetics of Postmodernism (1988), Martin Amis's Time's Arrow does not fit equally well into this category since it does not engage in larger questions concerning the representation of the past and the attainability of truth.