A narrative inquiry into the professional identity formation of second career EFL teachers
Alan dışından gelen İngilizce öğretmenlerinin mesleki kimlik gelişimleri üzerine nitel bir inceleme
- Tez No: 439122
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BETİL ERÖZ TUĞA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğretmen kimliği, alan dışından gelen İngilizce öğretmenleri, öğretmenlik mesleği, dil öğretimi, mesleki kimlik gelişimi, Teacher identity, second career EFL teachers, teaching profession, English language teaching, professional identity formation
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu çalışma, alan dışından gelen İngilizce öğretmenlerinin, öğretmenliği seçme nedenlerini, önceki mesleklerinde edindikleri bilgi ve becerilerin öğretmenlik mesleğine katkısını ve mesleğe başladıktan sonra deneyimledikleri zorlukları incelemeyi amaçlamıştır. Buna ek olarak, bu çalışma alan dışından gelen İngilizce öğretmenlerinin mesleki kimlik algılarını ve bu algıları şekillendiren etkenlerin neler olduğunu araştırmaktadır. Nitel bir araştırma olarak yürütülen bu çalışmada veriler, kişisel bilgi formu, yarı-yapılandırılmış görüşmeler, sınıf-içi gözlemler ve ikinci şahısların görüşleri alınarak toplanmıştır. Alan dışından gelen İngilizce öğretmenleri, bir önceki mesleklerinde yaşamış oldukları memnuniyetsizliği, hayatlarındaki dönüm noktalarını, başkalarının etkisini ve pragmatik ve özgecil sebepleri onları öğretmenliğe iten sebepler arasında saymışlardır. Bunun yanında, bu gruptaki öğretmenler yaşadıkları zorlukların, temel olarak öğretim materyalleri ve dil öğrenim ve öğretimi hakkında yeterli bilgiye sahip olmamalarıyla ile ilgili olduğunu belirtmişlerdir. Aynı zamanda, bu gruptaki öğretmenlerin önceki mesleklerinde edindikleri bilgi ve becerileri ile öğretmenlik mesleği arasında bağ kurabildikleri ortaya çıkmıştır. Alan dışından gelen İngilizce öğretmenleri, mesleki kimlik algılarıyla ilişkili olarak, tecrübe kazandıkça 'öğretmen olma' konusundaki algılarının da değişime uğradığını ifade etmişlerdir. Son olarak, çalışma bu kategorideki İngilizce öğretmenlerinin mesleki kimliklerinin gelişmesinde çevresel ve bireysel faktörlerin etkili olduğunu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study aims to have a clearer understanding of the motivations of second career teachers for pursuing teaching as a career, the role of attributes they bring from their previous careers in their teaching practices and the challenges they face after their transition to teaching. Another aim of this study is to investigate the perceptions of second career EFL teachers coming from diverse disciplinary backgrounds in relation to their professional identity and the factors shaping their perceptions about their professional identities. As a narrative inquiry, the data were collected via personal data questionnaire, interviews, in-class observations and outsider comments (students or colleagues). The results of this study revealed that the motivations of participants to choose teaching as a new career path were dissatisfaction with their previous job, life-changing events, personal influence and pragmatic and altruistic reasons. Another result was that the challenges of second career teachers after their transition to teaching were primarily related to teaching materials, time and classroom management, and insufficient knowledge about English language learning and teaching. The results also indicated that participants could establish connections between their background and teaching. Besides, the study found that all of the participants spoke about the changes in their perceptions about teaching as they learned to be a teacher. Finally, the study showed that there are contextual and personal factors playing a pivotal role in shaping participants' perceptions about teaching.