The postmodern fantasy and historiography in contemporary British and American fiction: Peter Ackroyd' s The House of Doctor Dee and Tom Robbins' Jitterbug Perfume Novels as historiographic metafictions
Çağdaş İngiliz ve Amerikan romanında postmodern fantezi ve tarih yazımı: Peter Ackroyd'un Doktor Dee'nin Evi ve Tom Robbins'in Parfümün Dansı adlı romanlarının tarih-yazımcı üstkurgu olarak incelenmesi
- Tez No: 586707
- Danışmanlar: PROF. DR. ATİLLA SİLKÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı, İngiliz Dili ve Edebiyatı, American Culture and Literature, English Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tom Robbins, Peter Ackroyd, postmodernizm, postmodern fantazi, tarih yazıcılığı, tarihsel kurmaca, Tom Robbins, Peter Ackroyd, postmodernism, postmodern fantasy, historiography, historiographic metafiction
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Postmodernizm ile birlikte değişmekte olan herşey gibi edebiyat da kendi içinde bir değişim göstermektedir. Tarih yazılıcılığı tozlu sayfalarda yer alan, unutulmuş, değinilmemiş pek çok şeyi kurgu yolu ile okuyucuya sunmaktadır. Bu tezde Tom Robbins'in The Jitterbug Perfume ile Peter Ackroyd'un The House of Doctor Dee adlı romanları postmodern fantazi kategorisinde tarih yazılıcılığı ışığında analiz edilmiştir. Tezde bir İngiliz bir Amerikan çağdaş romanı iki ayrı bölümde incelenmiştir. Buradaki amaç çoğu zaman birbirinden çok da farklılık göstermeyen Amerikan ve İngiliz çağdaş romanın tarih yazıcılığını gözler önüne sermek ve örnekleri tarih yazıcılığı bağlamında çeşitlendirmektir. Bu çalışmanın ilk bölümünde tarih yazıcılığının nasıl belirdiğini ve şekillendiğini ele almak amacıyla, bu kavramla bağlantılı olan postmodernizm ve postmodern fantazi kavramları açıklanmış, konu ile alakalı olan örneklere yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde ise, Amerikan çağdaş romanı olan Tom Robbins'in Jitterbug Perfume romanı postmodernizm çerçevesinde, roman içinde yer alan tarihsel anekdotları, olayları, kişileri ve mekanları merkeze alarak tarih yazıcılığı incelemesine odaklanır. Romanın aslında bir kurgudan öte, içinde yazar tarafından spesifik olarak, tarihsel bilgiyi okuyucu ile kendi üslubunu paylaşma durumu incelenir. Tezin üçüncü ve son bölümünde İngiliz postmodern edebiyatının bilindik yazarlarından biri olan Peter Ackroyd'un The House of Doctor Dee romanı incelenir. Romanda tıpkı bir önce ki romanda olduğu gibi kişilerin, mekanların, roman içinde yer alan bir takım sembollerin, dönemin şartlarının tarih yazıcılığı ile nasıl ele alındığı ve bunların tarih ile olan bağlantısı incelenir.
Özet (Çeviri)
Like everything that changes with postmodernism, it is changing in itself in literature. Historiography presents a number of things that are forgotten and not mentioned in dusty pages to the reader through fiction. In this thesis, Tom Robbins' Jitterbug Perfume and Peter Ackroyd's The House of Doctor Dee are analyzed in the postmodern fantasy category in the light of historiography. In this thesis, an English and an American contemporary novel are examined in two chapters. The aim of the thesis is to indicate the historiography of American and British contemporary novels, which often do not differ much from each other, and to diversify the examples in the context of historiography. In the first chapter of the thesis, the concepts of postmodernism and postmodern fantasy related to this concept are explained in order to discuss how historiography emerged and shaped, and the examples related to the subject are given. Chapter 2 dwells on histography by taking into consideration the historical anecdotes, events, people and spaces of Tom Robbins' Jitterbug Perfume, an American contemporary novel, within the framework of postmodernism. The fact that the novel is more than a fiction, in which the author specifically examines the situation of sharing historical information with the reader in his own style will be examined. In the third and final chapter of the thesis, The House of Doctor Dee by Peter Ackroyd, who is one of the well- known authors of British postmodern literature, is analyzed. Just like in the previous novel, how people, places, symbols in this novel, the conditions of the period are handled with historiography and their connection with history are examined.