Post-experience evaluations ofhealth services by Medicaltourists: The role of regulatory orientations
Sağlık turistlerinin aldıkları sağlık hizmetleri sonrasındaki deneyimlerinin değerlendirilmesi: Düzenleyici odak eğilimlerinin rolü
  1. Tez No: 439131
  2. Yazar: CEREN TÜRKDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Medikal turizm, düzenleyici odak eğilimi, memnuniyet, davranışsal niyetler, Medical tourism, regulatory focus orientation, satisfaction, behavioral intentions
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 131
Özet
Bu çalışmada Türkiye'deki uluslararası medikal turistlerin düzenleyici odak teorisine göre teşvik odaklı ve önlem odaklı olarak eğilimleri sınıflandırılmakta ve bu durum ile sağlık deneyimlerinin değerlendirilmesinde bir ilişki olup olmadığı araştırılmaktadır. Bu esnada algılanan destinasyon imajı, algılanan hizmet kalitesi, algılanan değer, genel memnuniyet ve davranışsal niyetler arasındaki ilişki analiz edilerek, teşvik odaklı ve önlem odaklı medikal turistlerin sağlık deneyimlerine etki eden faktörler ortaya çıkarılmıştır. Araştırma modeli, Türkiye'ye gelen medikal turistlerden 124'üne yapılan anket verilerine göre test edilmiştir. Araştırma sonucuna göre, algılanan hizmet kalitesi ve algılanan değer, medikal turistlerin memnuniyetinin direkt öncülleri olmuştur. Algılanan hizmet kalitesi ve memnuniyetin, davranışsal niyetler üzerinde anlamlı bir etkisi varken, her iki tip medikal turist için de algılanan değerin davranışsal niyetler üzerinde anlamlı direkt bir etkisi görülmemiştir. Bu çalışma, uluslararası medikal turistlerin düzenleyici odak eğilimlerinin, onların sağlık deneyimlerine etkisini analiz ederek literatüre katkıda bulunma amacındadır.
Özet (Çeviri)
This study aims to classify international medical tourists in Turkey as promotion focused and prevention focused according to regulatory focus theory and to investigate whether there is a relationship between their orientations and their postexperience evaluations. While examining it, the relationship among perceived destination image, perceived service quality, perceived value, overall satisfaction and behavioral intentions are investigated and then, the factors affecting post-experience evaluations of both promotion and prevention focused medical tourists are revealed. The model is tested by using surveyed data from 124 international medical tourists, who chose to come to Turkey. The results indicated that perceived service quality and perceived value are the direct antecedents of overall satisfaction, though the effecting factors change depends on medical tourists' orientations. In addition, perceived service quality and overall satisfaction have significant impacts on behavioral intentions, while perceived value has no significant direct influence on behavioral intentions for both promotion and prevention focused patients. This study aims to contribute to the literature by analyzing the effects of regulatory orientations of international medical tourists on their post-experience evaluations.