Russian compatriots in the near abroad and the construction of the Post-Soviet Russian identity
Yakın çevre'deki Rus azınlıklar ve Sovyet sonrası Rus milli kimliğinin inşası
- Tez No: 439132
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. IŞIK KUŞÇU BONNENFANT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Rusya Federasyonu, Rus diasporası, Rus azınlıklar, Rus milli kimliği, Rus ulus inşası, Russian Federation, Russian compatriots, Russian nation-building, Russian diaspora, Russian identity
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrasya Çalışmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu tez, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla eski Sovyet cumhuriyetlerinde kalan yirmi beş milyon Rus azınlığın varlığının Sovyet sonrası dönemde Rus milli kimliğinin inşasına etkisini incelemektedir. Yeni kurulan Rus devletinin Yakın Çevre'de bulunan milyonlarca soydaşına karşı sorumlulukları Sovyet sonrası dönemde Rusya'nın siyasi ve entelektüel tartışmalarının en hassas konularından biri olmuştur. Bu tezde, Sovyet sonrası dönemde Yakın Çevre'de bulunan Rus azınlıkların siyasi yönelimlerini ve kimlik algılarını etkileyen üç temel faktör olduğu savunulmaktadır: bu toplulukların Sovyet ve Sovyet öncesi döneme dair tarihsel tecrübeleri; Sovyet sonrası dönemde bulundukları ülkelerin kendilerine yönelik politikaları; anavatan olarak Rusya Federasyonu'nun bu topluluklara yönelik politikaları. Bu tezde ilk iki faktör kısaca ele alındıktan sonra temel odak noktası olarak üçüncü faktör incelenmiştir. Bu kapsamda, öncelikle Rusya Federasyonu'nun Yakın Çevre'deki Rus azınlıkların kendilerini Rusya'nın ve Rus milletinin bir parçası olarak hissetmelerini pekiştirmek adına bu topluluklara yönelik politikaları değerlendirilmekte, ardından ise Rusya'nın yakın çevredeki Rus azınlıkları Rus milletinin doğal bir parçası olarak nitelendirme noktasında yaşadığı zorlu süreç değerlendirilmekte ve Sovyet sonrası Rus milli kimliğinin inşa sürecine Rusya dışında bulunan Rus azınlıkların etkisi tartışılmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the impact of the existence of multimillion Russian diaspora in the former-Soviet republics on the nation building policies of the post-Soviet Russia. With the dissolution of the Soviet Union, twenty-five millions of ethnic Russians found themselves beyond the borders of the Russian Federation. The responsibilities of the newly independent Russian state toward the Russian communities in the Near Abroad and regarding them as an integral part of the Russian state and nation have bocome the core issue of the political and intellectual debates in the post-Soviet Russia. In this thesis, it is argued that there are three important dynamics that affect the post-Soviet political oritentaions and self identification of Russian individuals in the Near Abroad: their Soviet and pre-Soviet historical experiences, policies of their host states towards them in the post-Soviet era, and the policies of the Russian Federation as a homeland toward them. In this thesis after examining briefly the first and the second dynamics, the main focus is devoted to the third one. Within this scope, firstly I evaluate the policies of Russian Federation toward Russian diaspora in the Near Abroad; then, examine how the existence of multimillion Russian diaspora in the Near Abroad and efforts to count them as an integral part of the Russian nationhood have affected the nation building policies of the post-Soviet Russia.