The perception of 'The Middle East' in Turkey: How do Turkish scholars of Middle East studies and other disciplines perceive the area?
Türkiye'de 'Orta Doğu' algısı: Orta Doğu araştırmaları alanında çalışan ve çalışmayan Türk uzmanlar alanı nasıl algılıyorlar?
- Tez No: 439170
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖZLEM TÜR KÜÇÜKKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Orta Doğu, Türkiye, Algı, Jeopolitika, Orta Doğu Araştırmaları, Middle East, Turkey, Perception, Geopolitics, Middle Eastern Studies
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortadoğu Araştırmaları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 199
Özet
Orta Doğu'nun nerede olduğu, bu kavramın oluşturulmasından bu yana, sadece Avrupa-merkezci bir kavram olması itibariyle değil, alanın sınırlarının ve alana yöneltilen karakter atıflarının da dramatik bir şekilde değişmesinden dolayı oldukça tartışmalı bir konu olmuştur. Dolayısıyla, Orta Doğu'nun nasıl algılandığı, özellikle de Türkiye'de sorulması önemli bir sorudur: Bazılarına göre Orta Doğu'nun içinde alınsa da, diğerleri için bir Avrupa ülkesi, Avrasya ülkesi, Doğu ve Batı arasında“köprü”ülke, Orta Doğu'ya Avrupalı bir model ve stratejik derinliği olan bir ülkedir. Bu bağlamda, elinizdeki bu tez, konunun uzmanları, yani Orta Doğu Araştırmaları alanında çalışan Türk uzmanlar kadar benzer bilişsel/entellektüel kapasiteye sahip ama konuda uzman olmayan, farklı alanlardaki Türk uzmanların Orta Doğu'nun nasıl algılandığını ve Türkiye'nin Orta Doğu'da nasıl konumlandırıldığını göstermeyi amaçlamaktadır. Bunun yanı sıra, bu nitel çalışma iki grup arasında bir farkın olup olmadığı, ve eğer fark varsa hangi şekillerde farklılaşmanın olduğunu da sorgulamaktadır. Dolayısıyla, bu tez sadece sorduğu sorular anlamında literatürdeki boşluğu doldurmakla kalmamakta, aynı zamanda yarı-deneysel nitel bir tasarımla Orta Doğu Araştırmaları'na yeni metodolojileri de sunmaya niyetlenmektedir.
Özet (Çeviri)
Where the Middle East is has been a very debatable issue since the construction of this terminology, not only due to its being a Eurocentric term but also because territories and characteristics attributed to the area can change dramatically. Thus, how Middle East is perceived is an important question to ask especially in Turkey: According to some, it is included in the Middle East, whereas others argue that it is a European country, Euro-Asian country, a“bridge”between east and west, a European model to the Middle East; and a country with strategical depth. Hence, this present thesis aims to depict how the Middle East is perceived and how Turkey is positioned in the Middle East by the experts of this area, i.e. Turkish scholars of the Middle East Studies; as well as by non-experts with similar cognitive/intellectual capacity, Turkish scholars from other disciplines. Besides, this qualitative study asks whether there is any difference between the perceptions of these two groups and in what ways they differ, if they do. Therefore, this thesis not only fills the gaps in terms of the question it asks, but also attempts to present new methodology to the Middle East Studies by its quasi-experimental qualitative design.