Determinants of early performance of new technology-based firms supported by government: Turkish case
Devlet destekli teknoloji tabanlı başlangıç firmalarının erken aşama performanslarını etkileyen etmenler: Türkiye örneği
- Tez No: 439179
- Danışmanlar: PROF. DR. ERKAN ERDİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilim ve Teknoloji, Ekonomi, Science and Technology, Economics
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu yüksek lisans tezi, Türkiye'de devlet desteği ile kurulan teknoloji tabanlı yeni firmaların erken aşama performansını etkileyen faktörleri analiz etmeyi ve mevcut destek mekanizmalarını iyileştirme için politika önerileri geliştirmeyi amaçlamaktadır.Bu çalışmanın literatüre temel katkısı Türkiye'de devlet desteği ile kurulan teknoloji tabanlı yeni firmaların erken performansını etkileyen faktörleri analiz eden ilk çalışma olmasıdır. Bu sebeple, özel bir devlet destek programı analiz için seçilmiştir. 1512 Girişimcilik Destek Programı Türkiye'deki diğer devlet kaynaklı destek programlarından daha fazla destek mekanizması içerdiğinden bu analiz için seçilmiştir. Teknoloji tabanlı yeni firmaların erken aşama performansını etkileyen faktörleri analiz edebilmek amacıyla üç farklı kaynaktan (TÜBİTAK Veritabanı, anketler ve yüzyüze mülakatlar) veri toplanmıştır. Toplanan veriler hem nicel hem de nitel analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir. TÜBİTAK Veritabanı ve anketler yoluyla toplanan veriler Probit ile Örneklem Seçimi yöntemi ile nicel olarak analiz edilmiştir. Derinlemesine mülakat yöntemi ile toplanan veriler ise nicel analiz sonuçlarını doğrulamak için nitel olarak analiz edilmiştir.Analiz sonuçlarına göre, teknogirişimcinin eğitim düzeyi, tam zamanlı olarak teknoloji tabanlı yeni firmada çalışması, daha önceki deneyimleri ve karakteristik özellikleri ile iş fikrinin teknoloji alanı ve takım çalışması yapılması teknoloji tabanlı yeni firmaların erken performansını etkileyen faktörlerdir. Teknogirişimcinin yaşı ve cinsiyeti ile firma stratejisi ve iş rehberi, izleyici, risk sermayedarı gibi dış faktörlerin teknoloji tabanlı yeni firmaların erken performansı üzerinde etkileri daha azdır.
Özet (Çeviri)
This master's thesis aims to analyze the determinants of the early-stage performance of New Technology-Based Firms (NTBFs) supported by the Turkish government and develop policy recommendations in order to enhance the current support mechanisms. The main contribution of this study is that it is the first study to analyze the determinants of the early-stage performance of NTBFs supported by the government in the Turkish context. For this reason, a specific government support program was chosen. 1512 Entrepreneurship Support Program was chosen for analysis since it contained more support mechanisms than other techno-entrepreneurship support programs in Turkey. In order to analyze the determinants of the early-stage performance of NTBFs, data were collected from three sources: the TUBITAK Database, surveys and in-depth interviews. The data obtained were analyzed by means of both quantitative and qualitative analysis methodologies. The data collected from the TUBITAK Database and surveys were analyzed quantitatively using Probit with Sample Selection Models. In terms of qualitative analysis, the data collected by means of in-depth interviews were used to verify the results of the quantitative analysis. The analysis results show that level of education, full-time dedication, prior experiences and characteristic features of techno-entrepreneurs, the area of technology of the business idea and teamwork existence are the determinants of the early-stage performance of NTBFs. Age and gender of the techno-entrepreneur, firm strategy and external factors, such as business mentors, independent auditors and venture capitalists are found to have a lower impact on the performance of NTBFs.
Benzer Tezler
- Ekonomik yapılabilirlik çalışmaları kapsamında düşük enerji mimarlığı yaklaşımının maliyete etkisi
Başlık çevirisi yok
ALPER AKKAYA
- Biyomimetik cephelerde gün ışığı kontrolü
Daylight control in biomimetic facades
BERFİN YILMAZ
Yüksek Lisans
Türkçe
2024
MimarlıkMimar Sinan Güzel Sanatlar ÜniversitesiMimarlık Ana Bilim Dalı
DOÇ. DR. ÜMİT TURGAY ARPACIOĞLU
- Gelişmekte olan ülkelere yönelik uluslararası sermaye hareketleri ve Türkiye
International capital flaws to emerging markets Turkey
SERKAN ASLAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2001
EkonomiMarmara ÜniversitesiSermaye Piyasası ve Borsa Ana Bilim Dalı
Y.DOÇ.DR. ÖZLEM KOÇ
- A stress testıng framework for the Turkısh bankıng sector: an augmented approach
Türk bankacılık sektörü için bir stres testi çerçevesi: Bir genişletilmiş yaklaşım
BAHADIR ÇAKMAK
Doktora
İngilizce
2014
BankacılıkOrta Doğu Teknik Üniversitesiİktisat Ana Bilim Dalı
PROF. DR. NADİR ÖCAL
- Türkiye'de yapısal uyum politikalarının emek piyasası ve gelir dağılımına etkileri
The Effects of structural adjustment policies on labor market and income distribution in Turkey
ÖZLEM ONARAN