The effects of mothers' personality, parenting and selfobject needs on the well-being of their children with cancer
Annenin kişilik özelliği, ebeveyn tutumu ve kendilik nesnesi ihtiyacının kanserli çocuğunun uyumuna etkisi
  1. Tez No: 439195
  2. Yazar: SEMA YURDUŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FARUK GENÇÖZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: kanser, ebeveynlik, kişilik, kendiliknesnesi, dışayönelik problemler, cancer, parenting, personality, selfobject, externalizing problems
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
Bu tez nitel ve nicel yöntemler kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Nitel bölümün amacı, kanserli çocukların genel iyilik durumlarının annelerin ebeveynlik, kişilik ve kendiliknesnesi ihtiyacı ile nasıl bir ilişkide olduğunu anlamaktır. ANCOVA analiz sonuçlarına göre, yüksek düzeyde kendiliknesnesi ihtiyacı (birincil narsistik ilişkisel ihtiyaçları) olan anneler, aynı anda yüksek düzeyde sorumlu kişilik özelliğine ya da yüksek düzeyde kontrol edici ebeveyn tutumuna sahip olduklarında, çocuklarını daha fazla dışayönelik probleme sahip olarak rapor etmektedirler. Ancak sorumlu kişilik özelliği en yüksek seviyede olduğunda, bu anneler çocuklarındaki dışa yönelik problemleri daha az ifade etmektedirler. Bu yüzden yüksek düzeyde kendiliknesnesi ihtiyacı olan annelerde aşırı sorumlu kişilik özelliğinin çocuk davranışlarını deneyimlemede ya da rapor etmedeki telafi edici rolü tartışılmıştır. İkinci bölümde, iki annenin kendiliknesnesi ihtiyacına ilişkin deneyimleri nitel öyküsel sorgulama ile ele alınmıştır. Öyküsel analiz yöntemi kullanılarak annelerin kendiliknesnesi ihtiyacının çocuklarının kanser tedavisi sıradaki deneyimleriyle ilişkisi görüşme notları kullanılarak ve karşılaştırmalı olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis was done using quantitaive and qualitative methods. The aim of the quantitative part was to understand child cancer patients' well-being in relation to their mother's parenting, personality and selfobject needs. ANCOVA analyses revealed that when mothers who have high selfobject needs (primary narcisisstic relational needs) also have high level of conscientiousness personality trait or show high controlling parenting attitude towards their children, the children were reported as having more externalizing problem behaviors. However, when mothers who have high selfobject needs also have conscientiousness personality style at the highest level, the children were reported as not having many problem behaviors. Thus, the compensating role of being very highly conscientious among mothers who have high selfobject needs in reporting child problems were discussed. In the second part, two mothers' selfobject experiences were investigated using qualitative narrative inquiry. Using narrative analysis, mothers' selfobject needs in relation to experiencing cancer diaognose and treatment was elaborated comperatively, using interview transcripts.