Obez ve nonobez ratlarda bazı nöroprotektif maddelerin periferik sinir rejenerasyonuna etkisi
The effect of some neuroprotectans on peripheral nerve regeneration in obese and non-obese rats
  1. Tez No: 439789
  2. Yazar: MEHMET EMİN ÖNGER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SÜLEYMAN KAPLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Histoloji ve Embriyoloji, Histology and Embryology
  6. Anahtar Kelimeler: Nöroprotektif, Obezite, Periferik Sinir Rejenerasyonu, Rat, Stereoloji Mehmet Emin ÖNGER, Doktora Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi - Samsun, Aralık-2013, Neuroprotectan, Obesity, Peripheral Nerve Regeneration, Rat, Stereology Mehmet Emin Önger, Ph. D. Thesis Ondokuz Mayıs University - Samsun, Aralık-2013
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 150
Özet
Amaç: Periferik sinir yaralanmaları her yıl çok sayıda insanı etkileyen ve olumsuz sonuçlara yol açan bir durumdur. Obezite ise günümüzde gelişmiş ülkelerde hayatı tehdit eden en yaygın hastalıklardan biri olup genellikle enerji alımı ve harcanması arasındaki dengesizlikten kaynaklanmaktadır. Obezitede periferik sinir rejenerasyonuna olumlu katkı sağlayabilecek çalışmalar çok azdır. Bu çalışmada, deneysel obezite modelinde bazı nöroprotektif maddelerin periferik sinir rejenerasyonuna olan etkilerini araştırmak amaçlanmıştır. Materyal ve Metot: Ratların sağ siyatik sinirlerinde kesi yapıldıktan sonra 5 mm gap oluşturulup etrafına kollajen membran tüp şeklinde dikildi. Tüp içine ilgili gruba göre sırasıyla Plateletten zengin plazma (PRP), Momordica charantia (MC) ve Ankaferd blood stopper (ABS) enjekte edildi. Diğer gruplarda ise tüpün içi boş bırakılıp melatonin (50 mg/kg, 21 gün), leptin (1 mg/kg, 21 gün) ve acetyl-L-carnitine (ALCAR) (50 mg/kg, 6 hafta) intraperitoneal olarak verildi. 12 hafta sonra sinir doku örnekleri histolojik ve elektromiyografik açıdan değerlendirildi. Bulgular: PRP ve MC, hem miyelinli hem de miyelinsiz akson rejenerasyonuna olumlu katkı yaparken, ABS, melatonin, leptin ve ALCAR sadece miyelinsiz aksonlarda bu etkiyi göstermiştir. Sonuç: Kollajen tüp içine PRP, MC ve ABS uygulaması periferik sinir onarımı için ideal olabilir. İntraperitoneal melatonin, leptin ve ALCAR uygulaması ise özellikle miyelinsiz aksonların rejenerasyonu açısından olumlu etkiye sahiptir.
Özet (Çeviri)
Aim: Injury of a peripheral nerve is widespread and disabling condition that affects the most of peoples every year. Obesity is today one of the commonest of life-threatening diseases in developed countries and generally results from an imbalance between energy intake and energy expenditure. Studies on medications that might positively affect peripheral nerve regeneration in obesity are rare. We aimed to the role of some neuroprotectans in the regenerative process in experimental obese rat model. Material and Method: After cutting of the sciatic nerve, 5 mm gap has been made between distal and proximal part of nerve, the gap was surrounded by collagen membrane to form a tube and filled with platelet-rich plasma (PRP), Momordica charantia (MC) and Ankaferd blood stopper (ABS), respectively. Intraperitoneal injection of melatonin (50 mg/kg, for 21 days), leptin (1 mg/kg, for 21 days) and acetyl-L-carnitine (ALCAR) (50 mg/kg, for six weeks) were administrated postoperatively. Histological and electromyographical assessments of the regenerated nerves were performed 12 weeks after surgery. Results: PRP, MC and ABS were found to have a positive effect on repairing of the nerve gap in favor of regenerating unmyelinated axons, whereas ABS did not improve the regeneration of myelinated axons, as PRP and MC do. In addition, it was found that ALCAR has only a beneficial effect on the regeneration of unmyelinated axons; on the other hand the melatonin, leptin and ALCAR have no therapeutic effect on nerve regeneration of myelinated axons. Conclusion: Based on these findings, it would be concluded that the collagen tube filled with PRP, MC and ABS is ideal for repairing peripheral nerve gap. Besides, ALCAR treatment has a positive effect on the regeneration of unmyelinated fiber of sciatic nerve; the same effect was not observed in the myelinated nerve fibers after intraperitoneal application of melatonin, leptin and ALCAR.