Ortaokul müdürlerinin otantik liderlik davranışları, öğretmenlerin sesi ve örgütsel özdeşleşmeleri arasındaki ilişki(Gaziantep Şehitkâmil ilçesi örneği)
Authentic leadership behaviors of middle school's directors, the relationship between the voice of teachers and organizational identification(The sample of Gaziantep - Şehitkâmil District)
- Tez No: 439896
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET CEZMİ SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Otantik Liderlik, öğretmenin sesi, örgütsel özdeşleşme, Authentic Leadership, voice of teacher, organizational identification
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Eko. Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı; eğitim kurumlarında çalışan müdürlerin otantik liderlik davranışları, öğretmenin sesi ve örgütsel özdeşleşmeleri arasındaki ilişkiyi tespit etmektir. Araştırma tarama modelinin kullanıldığı ilişkisel bir çalışmadır. Araştırmanın evrenini Gaziantep İli Şehitkâmil ilçesinde bulunan ortaokullarda görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Araştırma örneklemini tesadüfî küme örneklemesi kullanılarak ilçeden seçilen 336 öğretmen üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı; okul müdürlerinin otantik liderlik düzeyini belirlemek amacıyla oluşturulan 16 madde, ikinci ölçek örgütsel özdeşleşme düzeyini belirlemeye yönelik 6 madde ve üçüncü ölçek ise çalışanın sesini belirlemek için 8 maddeden oluşmuştur. Araştırma sonuçlarına göre; ortaokul öğretmenlerinin algılarına göre, ortaokul müdürlerinin otantik lider olmaları ile öğretmenin sesi ve örgütsel özdeşleşmeleri arasında pozitif ilişki vardır. Ortaokul müdürlerinin otantik liderlik davranışlarının, öğretmenlerin sesini yordamasında örgütsel özdeşleşmenin tam aracılık etkisi olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öneri olarak; eğitim kurumlarımızda eğitimin kalitesini arttırmak ve topluma faydalı bireyler yetiştirmek için okullarımızda çalışan yöneticilerimiz otantik lider olmalıdırlar. Öğretmenlere kurum içi söz hakkı verilmeli, eğitim-öğretim hizmetlerine daha fazla katılımlarını sağlamalıdır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the relationships between the authentic leadership behavior of our principals who is working in educational institutions, teacher's voice and organizational identification of teachers. The study is a relational work in which screening model was used. The participants in this study were formed by teachers working at middle schools of Şehitkâmil district in Gaziantep city. The sample of the study was applied on 336 teachers selected from the district by using random cluster sampling. The data collecting tool which is used in the study. The first questionnaire includes 16 items which were formed in order to determine the authentic leadership level of school principals, the second scale includes 6 items in order to determine the organizational identification level. And the third scale includes 8 items formed in order to determine the voice of workers. According to the results of the study; in respect to the perceptions of middle school teachers, there is a positive relationship between school principals' being authentic leaders, teacher's voice and organizational identifications. Authenthic leadership behaviours of middle school's directors,to predict the voice of teachers ,has found out that the organizational identification has got a total effect on it. Additionally, the opportunities should be given to the teachers to speak up and they should be supported in their further participation to education and to training services.