Okul ikliminin öğrenen okul ile ilişkisi
The relation of school climate with learning school
- Tez No: 440023
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET KARAKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Öğrenen Okul, Okul İklimi, Öğrenen Örgüt, İklim, Learning School, School Climate, LearningOrganisation, Climate
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zirve Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmanın genel amacıokul ikliminin öğrenen okulile olan ilişkisini incelemektir. Farklı kademelerde görev yapan öğretmen ve yöneticiler üzerinde yapılmış korelasyonel bir araştırmadır. Bu araştırmanın evrenini, Şanlıurfa ilinde 2013 - 2014 eğitim öğretim yılında farklı ortaöğretim kurumlarında görev yapan toplam 4336 öğretmen, müdür ve müdür yardımcıları; örneklemini ise basit tesadüfi örneklem alma yöntemiyle belirlenen 215 bay, 139 bayan olmak üzere toplamda 354 kişi oluşturmaktadır.Ölçeklere geçerlik ve güvenirlik analizleri yapıldıktan sonra; örgütsel iklimin öğrenen okul üzerindeki etkisini belirlemek amacıyla çoklu doğrusal regresyon analizleri yapılmıştır. Araştırma sonucunda, destekleyici iklim ve yöneltici iklim öğrenen okulun genel ortalamasını, kişisel ustalık faktörünü, zihinsel model faktörünü, paylaşılan vizyon faktörünü, takım halinde öğrenme faktörünü pozitif yönde yordamaktadır. İlgisiz iklimin ise; genel ortalamayı, kişisel ustalık faktörünü, zihinsel model faktörünü, paylaşılan vizyon faktörünü ve takım halinde öğrenme faktörünü negatif yönde yordadığı saptanmıştır. Okul yöneticisinin destekleyici iklim çerçevesinde davranışlar sergilemesiokulun örgütsel öğrenme düzeyini artırmaktadır. Okul yöneticisinin yöneltici iklim çerçevesinde davranışlar sergilemesi de okulun örgütsel öğrenme düzeyini arttırmaktadır. Fakat okul yöneticisinin ilgisiz iklim çerçevesinde sergilediği davranışlar işgörenlerokulun örgütsel öğrenme düzeyini olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The general purpose of this study is to analyse the relationship between school climate and learning school. It is a correlation study conducted among teachers and managers from different ranks. Scale of thestudy is comprised of 4336 teachers, principals and vice principals employed in Şanlıurfa at various secondary schools during 2013-2014 education year and sampling is made up of 354 people, 215 of whom are males and 139 females chosen through random sampling. After validation and reliability analyses were applied to the scales, multiple linear regression analyses were performed to determine the effect of the organizational climate on learning school. At the end of the study, supportive and director climate positively predict the general average of the school, personal ability factor, mental model factor, shared vision factor, and whole-team learning factor. It has been determined that the irrelevant climate negatively predicts the general average, personal ability factor, mental model factor, shared vision factor, and whole-team learning. The fact that school management behaves in accordance with supportive climate increases organizational learning level. The fact that school manager behaves in accordance with directional climate increases the organizational learning level of the school. However, theattitudesthattheschoolmanageradoptswithintheframework of irrelevantclimatenegativelyaffecttheorganizationallearninglevel of theschool.