Non-valvüler atriyal fibrilasyonu olan hastalarda CHA2DS2-vasc –skorunun ekokardiyografik parametrelerle ilişkisi
The relationships with thickness of epicardial adipose tissue and carotis intima-media, and aortic propagation velocity of CHA2DS2-vasc score in non-valvular atrial fibrillation patients,
  1. Tez No: 440138
  2. Yazar: RAMAZAN DUZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. AYTAÇ AKYOL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kardiyoloji, Cardiology
  6. Anahtar Kelimeler: Non-valvüler atriyal fibrilasyon, CHA2DS2-VASc skoru, karotis intima media kalınlığı, aortik propagasyon velositesi, epikardial yağ dokusu
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kardiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET DUZ Ramazan, non-valvüler atriyal fibrilasyonu olan hastalarda CHA2DS2-VASc skorunun epikardial yağ dokusu kalınlığı ve aortik propagasyon velositesinin, karotis intima media kalınlığı ile ilişkisi, Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Kardiyoloji Tezi, Van, 2016. Ülkemizde yapılan AFTER(Atrial Fibrillation in Turkey: Epidemiologic Registry) çalışmasında toplumumuzda en yaygın atriyal fibrilasyon (AF) tipi non-valvüler AF (%78) dir. Non-valvüler AF'de inme ve tromboembolizm için risk faktörleri CHA2DS2-VASc skoruyla belirlenir.Bizim çalışmamamızın verileri sonucunda Epikardiyal yağ dokusu(EYD) ve karotıs intima media kalınlığı(KİMK) CHA2DS2-VASc skoruyla ilişkisi istatiksel olarak anlamlı bulundu ,Aortik Propagasyon Velositesi(AVP) ile anlamlı bulunmadı.Non-valvüler AF hastalarının tedavisinde oral antikoagülan kullanım endikasyonu belirlenmesinde CHA2DS2-VASc skorunun kullanılması ile beraber ekokardiyografik (EYD,KİMK) parametreler non-valvüler AF'nin tedavisi için önemli bir hedef organ olabilir.Çalışmamızda hasta sayımızın azlığı,çok fazla kişisel ve/veya işlemsel farklılık payı olabileceğinden dolayı bu konuda daha fazla hasta sayısını içeren prospektif çalışmaların yapılmasına ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DUZ Ramazan, the relationships with thickness of epicardial adipose tissue and carotis intima-media, and aortic propagation velocity of CHA2DS2-VASc score in non-valvular atrial fibrillation patients, University of Yüzüncü Yıl, Faculty of Medicine, Thesis of Cardiology, Van, 2016. The most common type of atrial fibrillation (AF) in our society is non-valvular AF, which is 78 %, according to the study on Atrial Fibrillation in Turkey: Epidemiologic Registry (AFTER) in Turkey. Risk factors for stroke and thromboembolism in non-valvular AF is determined by CHA2DS2-VASc score. Our study was concluded that CHA2DS2-VASc score was statistically significant relationships with epicardial adipose tissue (EAT) and carotid intima-media thickness (CIMT), whereas it was not statistically significant relationship with Aortic Propagation Velocity (AVP). Echocardiographic (EAT, CIMT) parameters in addition to CHA2DS2-VASc score for determining of oral anti coagulants using indication in the treatment of non-valvular AF patients may be an important target parameter for the treatment of AF. As a result, because our study includes in low number of patients, and a lot of personal and/or operational differences, this issue is needed to prospective studies including the more number of patients. Keywords : Non-valvular atrial fibrillation, CHA2DS2-VASc score, carotis intima-media thickness aortic propagation velocity, epicardial adipose tissue