İntrakraniyal anevrizmaların akım çevirici silk stent kullanılarak endovasküler tedavisi
Endovascular treatment of intracranial aneurysms with the flow diverter silk stent
- Tez No: 440166
- Danışmanlar: PROF. DR. EROL AKGÜL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Nöroşirürji, Radyoloji ve Nükleer Tıp, Neurosurgery, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: İntrakraniyal anevrizma, Stent, Akım çevirici, Silk stent, Embolizasyon, Endovasküler embolizasyon, Koil embolizasyon, Endovasküler tedavi, Intracranial aneurysm, Stent, Flow diverter, Silk stent, Embolization, Endovascular embolization, Coil embolization, Endovascular treatment
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET İntrakraniyal Anevrizmaların Akım Çevirici Silk Stent Kullanılarak Endovasküler Tedavisi Amaç: Bu çalışmada akım çevirici Silk stent kullanılarak yapılan geniş boyunlu ve fuziform intrakranyal anevrizmaların tedavisinde akım çevirici Silk stentin etkinlik ve güvenilirliğini ortaya koymayı amaçladık. Gereç ve yöntem: Çalışmaya 27-52 yaş arasında (ortalama 52,4), 43'ü kadın, 26'sı erkek toplam 69 hasta dahil edildi. Toplam 83 adet Silk stent kullanıldı. Toplam 89 anevrizma Silk stent ile embolize edildi. Bunlardan 18 tanesi daha önce cerrahi veya endovasküler olarak tedavi edilmişti. Yirni dört hastaya ait 27 anevrizmada ek olarak koil embolizasyonu da yapıldı. Bir hasta SAK'ın akut dönemindeydi. Bulgular: Üç stentte açılma sırasında tam açılmama problemi oldu (%3,6). Tüm stentler istenilen lokalizasyona yerleştirildi (Teknik başarı %100). Ortalama klinik ve anjiyografik takip süresi 29,2 aydı. Bir hastada işlem sırasında, 1 hastada işlemden hemen sonra, 3 hastada geç dönemde tromboembolik komplikasyon gelişti (Toplam tromboembolik komplikasyon oranı %7,2). Bir hastada 3. ayda sol İKA oklüzyonuna sekonder kalıcı sağ hemiparezi gelişti (Kalıcı morbidite oranı%1,4). Bir hasta 2. Ayda hidrosefaliye bağlı, bir hasta 14. ayda sol VA oklüzyonuna bağlı exitus oldu (Mortalite oranı %2,9). Geç dönemde 6 hastada (%8,7) stent stenozu gelişti. Toplam anevrizma oklüzyon oranı %88,5'ti. Sonuç: İntrakranyal anevrizmaların endovasküler tedavisinde akım çevirici Silk stent implantasyonu tek başına veya koil embolizasyonu ile birlikte etkin ve güvenilir bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Endovascular Treatment of Intracranial Aneurysms with the Flow Diverter Silk Stent Purpose: In this study, we aimed to present the efficacy and safety of the flow diverter Silk stent (Balt, Montmorency, France) in the treatment of wide-necked and fusiform intracranial aneurysms by evaluating the patients treated with Silk stent. Materials and method: Aged from 27-52 (mean 52.4), 43 female, 26 male 69 patient were included into the this study. Eighty-three Silk stents were used. Eihgty-nine aneurysms were treated with Silk stent. Eighteen aneurysms had been tretaed endovascular or surgically before. In 27 aneurysms concomitant coil embolization was performed. One patient was in the acute phase of subarachnoid hemorrhage. Results: Three stents misdeployment had occured (3.6%). All the stents were implanted into the aimed localization with a technical success of 100%. The mean clinical and angiographic follow-up time were 29.2 months. In one patient during the procedure, in another patient just after the procedure, in another patient in 3rd month, in another one in 6th month and in one patient in 14th month thromboembolic complications had occured (Thromboembolic complication rate 7.2%). In one patient permanent right hemiparesis has occured in the 3rd month due to left internal carotid artery occlusion (Permanent morbidity rate 1.4%). One patient died in the 2nd month due to hydrocephaly, another one patient died in the 14th month due to left vertebral artery occlusion (Mortality rate 2.9%). In six patients (8.7%) in-stent stenosis occured in long time follow-up. Total aneurysm occlusion rate was 88.5%. Conclusion: The flow diverter Silk stent implantation with or without concomitant coil embolization is a safe end efficient method in the treatment of intracranial aneurysms.