Total diz protezli hastalarda operasyon öncesi anksiyete ve depresyon ile operasyon sonrası fonksiyonel performans arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigation of relationship between preoperative anxiety and depression and postoperative functional performance
- Tez No: 440182
- Danışmanlar: PROF. DR. BAYRAM ÜNVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Anksİyete ve Depresyon, Süreli performans, Total Diz protezi
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Amaç:Diz artroplastisi artan bir şekilde uygulanmaktadır, en sık olarak ta ciddi şekilde diz OA kişlerde uygulanmaktadır. Operasyonun başarılı geçmesine ve uygun tekniklerin uygulanmasına rağmen bu insanların %20 sinin menmuniyetsizliği devam etmektedir. Hastalardan istenen sonuçların alınamaması sebebini hasta kaynaklı diz sonuç ankentleri bunun fiziksel karakterlerden, kötü bir durumdan, fiziksel kötüleşme ya da ameliyattan mı kaynaklandığını belirleyememiştir. Bu durumun nedeni psikolojik durumudan kayanaklandığını bildirmişlerdir. Düşük sonucun nedeni ağrıdan kaynaklanmaktadır. Son zamanlarda yapılan çalışamalarda psikoljik durumun TDP sonucunu etkilediğini bildirmişlerdir. Bu yapılan çalışamaların hiçbiri objektif ölçüm yapan sonuç bildrim araçları ile yapılmamıştır. Bizim çalışamamızın amacı da objektif diz fonksiyon sonuç ölçüm araçları ile psikolojik durum arasındaki ilşkiyi incelemektir. Yöntem:Çalışmamıza 45 TDP hastası dahil edildi. Bu hastalar operasyon öncesi ve operasyon sonrası 3. Ay da değerlendirmeye alınmıştır değerlendirme aracı olarak diz fonksiyonel seviyesi için HSS , yaşam kalitesi için SF-12 , süreli performans testlerinden 50 AYT ,30 SN-OKT, merdiven çıkma testi uygulanmıştır. Hastalar operasyon öncesi ankiyete ve depresyon durumuna göre ikiye bölünmüş bu gurubaların parametereleri ile, SPSS 22.0 versiyonunda, mann-u whitney analizi yapılmıştır. Bulgular:Operasyon öncesi anksiyetesi yüksek olan grupla düşük olan grup karşılaştırıldığında 50-AYT de istatiksel olarak anlamlı fark olup anksiyetesi düşük olan grubun yürüme süresi daha kısadır. 9-BMT de istatiksel olarak anlamlı fark olup anksiyetesi düşük olan grubun merdiven çıkma süresi daha kısadır. 30-SN-OKT ise istatiksel bir değişim olmamıştır. Sonuç: Buradan çıkardığımız sonuca göre yürüme ve merdiven çıkma testleri operasyon öncesi anksiyete den etkilenmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Knee Arthroplasty is being increasingly performed, more often in patients with severe knee Osteoarthritis (OA). Twenty percent of patients remain dissatisfied after Total Knee Arthroplasty (TKA), despite the apparent technical success of the operation. The suboptimal results of TKA in terms of patients reported outcome surveys in subgroups of patients cannot be entirely explained by patients' physical characteristics, adverse events, physical co-morbidities or surgery itself, but seem to be related to other characteristics, including psychological symptoms. Psychological distress has been associated with lower scores after TKA. Recently, numerous studies have reported that psychological factors can influence the outcome of TKA. However there is no study that used objective measurement such as time based functional measurement. The aim of the current study was to investigate of relationship between preoperative anxiety and depression and objective outcome measurement tools. Method: This study was carried out on 45 patients who have undergoing TKA. Assessments were performed at preoperatively and 3 months after surgery. Outcomes measurement tools were the Hospital for Special Surgery, 50 foot walking test 30- second chair stand test and 9 step stair test as time based functional performance, Short Form-12 as a health related quality of life and hospital anxiety and depression scale. All the patients were randomly assigned in two groups for anxiety, depression sub anxiety and sub depression groups. SPSS program version 22.0 mann-u whitney was used for statistical analysis.