Baş üstü aktivite yapan sporcularda omuz ve skapular bölge düzeltici dış destek uygulamalarının skapular mekanikler ve pektoralis minör kısalığına etkisi var mıdır?
Do shoulder and scapular region corrective external supports effect scapular mechanics and pectoralis minor shortness in overhead athletes
- Tez No: 440203
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVGİ SEVİ YEŞİLYAPRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Skapular bantlama, Skapular diskinezi, Skapular yukarı rotasyon, Pektoralis minör, Baş üstü aktivite yapan sporcular, Scapular taping, Scapular dyskinesis, Scapular upward rotation, Pectoralis minor, Overhead athletes
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muskuloskeletal Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı; baş üstü aktivite yapan sporcularda omuz ve skapular bölge düzeltici dış destek uygulamalarının skapular mekanikler ve pektoralis minör kısalığına etkisini araştırmaktır. Yöntem: Bu çalışmaya Temmuz 2015-Aralık 2015 tarihleri arasında İzmir'deki spor kulüplerinde baş üstü aktivite yapan 72 sporcu alındı. Bantlama öncesi sporcular randomize edilerek dört gruba ayrıldı. Kinezyo bant grubuna omuz ve skapulayı kapsayan kinezyo bantlama, rijit bant grubuna omuz ve skapulayı kapsayan rijit bantlama, plasebo bant grubuna omuz ve skapulayı kapsayan plasebo bantlama uygulandı. Kontrol grubuna herhangi bir bantlama uygulaması yapılmadı. Pektoralis minör kas kısalığı, skapular diskinezi testi ve Skapular Yukarı Rotasyon (SYR) değerlendirmeleri uygulamadan önce, uygulamadan 30 dakika sonra ve 48 saatlik bant kullanım süresi sonunda 12-24 saat içerisinde değerlendirildi. Kontrol grubu da aynı sürelerde değerlendirildi. Bulgular: Demografik, antropometrik ve sporla ilgili özellikler gruplar arasında benzerdi (p>0.05). Kinezyo ve rijit bant gruplarında bantlama öncesi ile karşılaştırıldığında bantlamadan hemen sonra ve 48 saat sonunda Pektoralis Minör İndeksi (PMI) ve skapular diskinezide istatistiksel olarak anlamlı gelişme olduğu belirlendi (p0.05). Bantlama sonrasında PMI ve SYR'de gruplar arasında da fark belirlenmedi (p>0.05). Sonuç: Baş üstü aktivite yapan sporcularda omuz ve skapular bölge kinezyo ve rijit bantlamanın skapular mekanikler ve pektoralis minör kısalığına olumlu etkileri olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bantlama tekniklerinin etkilerinin plasebo ve kontrole göre farkının gösterilebilmesi için daha fazla sporcu üzerinde yapılacak çalışmalara gereksinim vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of the study was to investigate the effectiveness of the shoulder and scapular region corrective external supports on scapular mechanics and pectoralis minor shortness in overhead athletes. Method: This study included 72 overhead athletes. The athletes were randomly divided into four groups: kinesio taping (shoulder and scapular region) were applied to Kinesio Taping Group (KB), rigid taping (shoulder and scapular region) were applied to Rigid Taping Group (RB), placebo kinesio (shoulder and scapular region) taping were applied to Placebo Taping Group (PB). Control group received no tape. Pectoralis Minor Index (PMI), scapular upward rotation and scapular dyskinesis were evaluated before taping, immediately after (30-minutes) taping and after 48 hours of use within 12-24 hours. Control group was evulated at the same periods. Results: Before taping; demographic, anthropometric and sports-related characteristics were similar in groups and there was no statistically difference (p>0.05). It was determined that PMI and scapular dyskinesis improved immediately after taping and after 48 hours of use in KB and RB (p0.05). There were also no significant differences after taping for PMI or scapular upward rotation among groups (p>0.05). Conclusion: Kinesio taping and rigid taping seems to have positive effects on scapular mechanics and pectoralis minor shortness in overhead athletes. Future studies on larger sample size are needed to verify the differences of the effects of these taping techniques between placebo or controls.