'Doğumda farkındalık' eğitim sınıfının doğuma hazır oluşluk, ağrı, korku, süre ve memnuniyete etkisi
Effects of education class for awareness of labor (ECAL) on preparedness for labor, labor pain, fear of childbirth, duration and birth satisfaction
- Tez No: 440215
- Danışmanlar: PROF. DR. SAMİYE METE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Hemşirelik, Kadın Hastalıkları ve Doğum, Nursing, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: Dğumda farkındalık eğitimi sınıfı, doğum, gebelik
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Doğum ve Kadın Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 200
Özet
Amaç: Araştırma iki bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümün amacı“Doğumda Farkındalık”eğitim sınıfının (DoFES) doğuma hazır oluşluk, ağrı, korku, süre ve memnuniyete etkisinin incelenmesi ve ikinci bölüm amacı DoFES'na katılan kadınların doğum deneyimlerinin, duygu ve düşüncelerinin belirlenmesidir. Yöntem: Birinci bölüm yarı deneysel, prospektif olup, örneklemini 30 girişim ve 30 kontrol olmak üzere 60 kadın oluşturmuştur. Girişim grubuna dört haftalık DoFES programı uygulanmıştır. Veriler 24-32. gebelik haftasında, 28-36. gebelik haftasında ve doğumdan sonra 48-72 saat içerisinde toplanmıştır. Verilerin analizinde χ2, Man Whitney U, Wilcoxon testi ve tekrarlı ölçümlerde tek ve çok yönlü varyans analizi kullanılmıştır. Araştırmanın ikinci bölümünde kalitatif araştırma örneklemini DoFES'na katılan ve epiduralsiz vajinal doğum yapan 13 kadın oluşturmuştur. Veriler“yarı yapılandırılmış görüşme formu”kullanılarak“derinlemesine görüşme”yöntemiyle toplanmış ve içerik analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Araştırmanın kantitatif bölümünde; girişim grubunun kontrol grubuna göre toplam doğum süresi, hastanede geçirdikleri süre daha az; hastaneye geldikleri servikal dilatasyon daha fazla, doğum korkusu (latent, aktif, geçiş fazı), doğum ağrısı (latent, aktif faz), doğum deneyiminden memnuniyet, doğuma hazıroluşluk puanı daha düşük olduğu saptanmıştır. Doğumun geçiş fazı ağrı puan ortalamaları ve ekspulsiyon süreleri açısından gruplar arasında fark bulunmamıştır. Kalitatif araştırmada; yapılan içerik analizi sonucunda“Biz hazırız; doğumum başlıyor”,“Doğumun doğal sürecinde ilerlemesini sağlayabilirim”,“Doğum sonu eşsiz deneyim”olmak üzere üç ana temaya ulaşılmıştır. Sonuç: Doğum korkusu, doğum ağrısını azaltmak ve doğum süresini kısaltmak, doğum deneyiminden memnniyeti arttırmak ve doğum deneyimlerini, duygu ve düşüncelerini olumlu etkilemek için antenatal dönemde DoFES programı kullanılması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study was composed of two stages. The aim of first stage to examine the effect of ECAL on preparedness for labor, childbirth pain and fear, duration, birth satisfaction and the aim of second stage to describe to describe the childbirth experience of women. Method: First stage a quasi-experimental and prospective, the sample consisted of 60 women, of whom 30 were in the intervention group and 30 were in the control group. The intervention group participated in a four-week ECAL program. Data was collected in 24-32 and 28-36 pregnancy week and in 48-72 hours after birth. Data were analyzed using χ2, U test, Wilcoxon test and multi-way and one way analysis of variance on repeated measurements. The qualitative research was carried out with 13 women who attended ECAL and gave birth vaginally without an epidural anesthesia. A semi-structured interview form was used in in–depth interviews method and the data were assessed using content analysis. Results: In the quantitative research; total delivery time less than the intervention group compared to the control group, intervention group spend less time in the hospital; more cervical opening they arrived at the hospital, fear of birth (latent, active, transition phase), labor pain (latent, active phases), satisfaction with the birth experience, preparedness for labor score is lower. However, no statistically significant difference was found the variables of duration of the expulsion and transition phase labor pain. In the qualitative research: three main themes were identified:“we are ready; my labor is starting”,“I can make progress in the natural process of birth”and“postpartum unique experience”. Conclusions: The use of antenatal ECAL program is recommended in order to reduce fear of birth, labor pain and shorten the delivery time, improve birth satisfaction and influenced positively women's birth experiences, thoughts and feelings. Key Word: ECAL, birth, pregnancy.