kalp nakli olan hastalarda öz bakım gücü ve bunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
ınvertıgation of self-care agency and affecting factors in heart transplant patients
  1. Tez No: 440224
  2. Yazar: NİHAL ÇELİKTÜRK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYLİN DURMAZ EDEER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: heart transplant, self care, self care agency
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Amaç: Araştırma kalp nakli olmuş hastaların öz bakım güçleri ve bunu etkileyen faktörleri saptamak için yapılmıştır. Yöntem: Çalışma tanımlayıcıdır. Çalışmanın evrenini bir üniversite hastanesinde kalp nakli olmuş hastalar oluşturmuştur. Örneklem grubuna 50 kişi alınmıştır. Veriler demografik özellikleri belirlemeye yönelik bir anket formu ve“Öz-Bakım Gücü Ölçeği”kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; Kruskal-Wallis testi ve Man-Whitney U testleri kullanılmıştır. Bulgular: Kalp nakli olan hastaların öz bakım gücü puan ortalamaları 97,10± 11.31 olarak belirlenmiştir. Yaş, cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, nakil süreleri, günlük yaşam aktivitelerini yerine getirmede yardım eden kişiler, kalp nakli öncesinde kalp destek cihazının varlığı ve nakil öncesi bilgi alma durumunun öz bakım gücünü etkilemediği fakat maddi durumun ise öz bakım gücünü etkilediği saptanmıştır. Sonuç: Kalp nakli olan hastaların öz bakım puanları düşük bulunmuştur. Maddi durum dışında diğer faktörlerin öz bakım üzerinde etkili olmadığı bulunmuştur. Kalp nakli olan hastaların öz bakımlarını etkileyen faktörlerin saptanmasına yönelik kalitatif araştırmaların yapılması önerilmektedir. Anahtar sözcük: kalp nakli, öz bakım, öz bakım gücü
Özet (Çeviri)
Aim: The research was performed to determine self-care agency and affecting factors of those heart transplant patients. Methods: The survey was descriptive. Heart transplanted patients in a university hospital were constituted the universe of the study. The participants were 50 people. Data were gained both by using a questionnaire form for determining demographic properties and a self-care agency scale. For statistical analysis Kruskal-Wallis test and Man-Whitmey U test were used. Results: Self-care agency score was found to be as 97,10±11,31in heart transplanted patients. It was detected that age, sexuality, marital status, education, transplantation time, accompanied person who helps for patient, cardiac assist device before heart transplantation and receiving information before transplantation did not affect self-care agency, but financial income affects. Conclusion: Self-care agency score was found to be low in heart transplant patients. Other factors except financial income had no influence on self-care agency. It can be suggested that qualitative researches should be performed to find out affecting factors on self-care agency among heart transplant patients.