Prematüre bebek annelerinin taburculuk sonrası evde bakımda yaşadıkları güçlüklerin incelenmesi
Investigation on home care difficulties of mothers who have premature babies after discharging from neonatal intensive care unit
- Tez No: 440273
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER ELÇİGİL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Hemşirelik, Nursing
 - Anahtar Kelimeler: Prematüre, Anne, Güçlük, Premature baby, mother, difficulty
 - Yıl: 2016
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Koç Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 65
Özet
AMAÇ: Bu araştırma, prematüre bebek annelerinin taburculuk sonrası evde bakımda yaşadıkları güçlükleri saptamak amacıyla planlanmıştır. YÖNTEM: Araştırma Kasım 2015-Ocak 2016 tarihlerinde Şişli Hamidiye Etfal Araştırma ve Eğitim Hastanesi Çocuk polikliniğine prematüre bebeğini ilk kontrole getiren anneler ile yapıldı.Veriler araştırmacı tarafından hazırlanan anket formları kullanılarak, prematüre bebeğini, hastaneden taburcu olduktan sonra çocuk polikliniğine, ilk kontrole getiren 125 anne ile yüz yüze görüşme ile toplandı. BULGULAR: Prematüre bebeğe sahip 125 annenin taburculuk sonrası evdeki bakım gereksinimleri,evde bakımda yaşadıkları güçlükler ve ilişkili faktörler değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan annelerin %53.6' sının prematüre bebeğinin bakımında biraz güçlük yaşadığı bulunmuştur. Araştırmaya katılan annelerin % 44.8'nin prematüre bebeğiyle iletişim kurarken, annelerin % 44'ünün prematüre bebeğini kucağına alırken, güçlük yaşadığı bulunmuştur. Annelerin %91.2'sinin temel ilkyardım uygulamalarını bilmediği, % 51.2'sinin prematüre bebek bakımı ile ilgili bilgi sahibi olmadığı, % 46.4'ünün prematüre bebek bakımı ile ilgili mevcut bilgilerini sağlık personelinden edindiği belirlenmiştir.Annelerin %80'inin prematüre bebek bakımı ile ilgili bilgilerini yeterli bulmadığı saptanmıştır. SONUÇ:Prematüre bebeğe sahip olmak, kaygı ve stres verici bir durum olup hemşireler anne-bebek ilişkisinin en kısa zamanda başlatılmasına destek olmalıdır. Etkileşimin başlatılmasında olduğu kadar sürdürülmesinde de hemşireye görevler düşmektedir. Bu bebeklerin evde bakım gereksinimlerini karşılamak sistematik bilgi gerektirmektedir. Hemşireler aile merkezli yaklaşımı uygulayarak taburculuk öncesi ebeveynlere prematüre bebeğin evde bakımıyla ilgili eğitimler vermesi gerekmektedir.Bu eğitimler ile ebeveynlerin bakım verme yeterliliklerinin güçlenmesi sağlanacaktır. İyi bir bakım ve iletişim bebeğin taburculuk sonrası bakım gereksinimlerinin başarısı için ve hastaneye tekrarlı yatışların önlenmesi için çok önemlidir.
Özet (Çeviri)
AIM: The main purpose of this study is to determine home care difficulties of mothers who have premature babies after discharging neonatal intensive care unit. METHOD: The study was carried out in a period of three months from November 2015 to January 2016 at Şişli Hamidiye Etfal Research and Educational Hospital. Data sets were built up inquiry studies by talking face to face with 125 mothers who brought their premature babies to pediatric clinic for the first control FINDINGS: The surveys revealed that 53.6 % of 125 mothers have some difficulties related to home care of their premature babies. Based on information obtained from the participants, they mainly have baby holding problem (44% of them)and also have communication difficulties (44.8%) with their babies. The results showed that more than half percent of the participants (51.2%) have not been informed about premature baby care. However 46.4% of mothers expressed that they have been informed by health care stuff (doctor, nurse etc.). The majority of mothers (80%) blamed themselves for having insufficient knowledge about premature baby care. Unfortunately most of the participants (91.2 %) were not aware of first-aid techniques. RESULTS: Having a premature baby is anxious and stressful situation. Nurses should be initiative in establishing the baby-mother relation as soon as possible. Nurses should be supportive to the relation not only establishing but also developing it. Home care of neonatal babies is required systematic knowledge. Therefore, the expert nurses should provide special trainings to baby's parents by applying family-centered approach before discharging from hospital. Home care abilities of the parents can be strengthening with these kinds of trainings. A good maintenance and a communication are very important issues for the success of post- discharge care requirements and prevention of reoccurrence of hospitalization.