Lokal ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanseri hastalarında annexin A2 düzeyleri ile kemoradyoterapiye yanıt ilişkisi
Relationship between annexin A2 levels and response to chemoradiotherapy in pati̇ents wi̇th locally advanced stage non small cell lung cancer
  1. Tez No: 440312
  2. Yazar: BURCU TEKİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CELALETTİN EROĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: Annexin A2, KHDAK, Docetaxel, Cisplatin, Eşzamanlı Kemoradyoterapi, Annexin A2, NSCLC, Docetaxel, Cisplatin, concomitant chemoradiotherapy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Amaç: Annexin A2, tümör hücrelerinden fazla eksprese edilen, tümör invazyonu, lenf nodu metastazı, genel ve progresyonsuz sağkalım açısından kötü prognozla ilişkilendirilen fosfolipid bağlayan proteindir. Lokal ileri evre küçük hücreli dışı akciğer kanserli (KHDAK) hastalarda eşzamanlı kemoradyoterapi öncesi ve sonrası Annexin A2 düzeyleriyle kemoradyoterapi yanıtı ve sağkalımlar arasında ilişki olup olmadığının saptanması amaçlandı. Metod ve Olgular: Bu çalışmaya KHDAK tanılı 39 olgu alındı. Olgulara 66 Gy radyoterapi ile haftalık 25 mg/m²'den docetaxel ve cisplatin kemoterapisi uygulandı. Kemoradyoterapiden bir gün önce ve kemoradyoterapi bitiminden bir gün sonra hastalardan kan alındı. Alınan kanların serumunda Annexin A2 düzeyi çalışıldı. Kemoradyoterapi bitiminden 1 ay sonra yanıt değerlendirilmesi yapıldı. Daha sonra 4 kür 21 günde bir 75 mg/m²'den docetaxel ve cisplatin idame kemoterapisi uygulandı. Bulgular: Medyan yaş 59 (sınırlar, 39-76) olup %8 (n=3)' i kadın ve %92 (n=36)' si erkek idi. Olgular histopatolojik olarak %23 (n=9)' ü adenokarsinom, %71 (n=28)' i epidermoid karsinom, %2 (n=1)' si adenoskuamöz ve %2 (n=1)' si sarkomatöz tip şeklinde sınıflandı. Eşzamanlı kemoradyoterapi sonrası 2 (% 5) olguda tam yanıt ve 23 (%59) olguda parsiyel yanıt elde edildi. Ortanca takip süresi 13 ay (sınırlar, 3-24 ay) bulundu. Bir ve 2 yıllık genel sağkalım oranları sırasıyla %74 ve %61 olarak bulundu. Genel sağkalım ortalama 18 ay (%95 GA: 15.7-20.8 ay), lokal kontrol ortanca 10 ay (%95 GA: 5.2-14.7 ay) ve progresyonsuz sağkalım ortanca 9 ay (%95 GA: 6.3-11.6 ay) olarak bulundu. Annexin A2 düzeyi tedavi öncesi ortalama 23.94 ng/ml (sınırlar, 22.4-25.6), tedavi sonrası ortalama 17.66 (sınırlar, 15.4-26.9) bulundu. Tedavi öncesi ve sonrası Annexin A2 düzeyindeki ortalama 6.29 ng/ml' lik düşüş istatiksel olarak anlamlı bulundu (p=0.0001). Annexin A2 düzeyleri ile kemoradyoterapi sonrası yanıt arasında ilişki saptanmadı (p > 0.05). Ancak tedavi öncesi Annexin A2 değeri ile kemoradyoterapiye yanıt değerlendirilmesi arasında istatistiksel anlamlılığa doğru trend saptandı (p=0.09). Annexin A2 düzeyleri ile genel sağkalım, lokal kontrol ve progresyonsuz sağkalım arasında ilişki saptanmadı (p> 0.05). Sonuç: Lokal ileri evre KHDAK nedeniyle kemoradyoterapi uygulanan hastalarda tedavi öncesi ile sonrası Annexin A2 düzeyleri arasında anlamlı düşüş bulunmasına rağmen bu fark tedavi yanıt değerlendirilmesi ve sağkalımlara yansımadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Annexin A2 is a phospholipid binding protein overexpressed in tumor cells and associated with tumor invasion, lymph node metastasis and poor prognosis for general and progression-free survival. Our aim is to determine whether a relationship exists between Annexin A2 levels before and after concomitant chemoradiotherapy and response to chemoradiotherapy and survival in patients with locally advanced stage non-small cell lung cancer (NSCLC). Method and Cases: This study included 39 cases with diagnosed NSCLC. Cases received 66 Gy radiotherapy and weekly docetaxel 25 mg/m² and cisplatin chemotherapy. Blood samples were obtained from patients a day before chemoradiotherapy and a day after chemoradiotherapy. Annexin A2 level was analyzed in blood samples serum. The response was assessed one month after the end of chemoradiotherapy. Then maintenance chemotherapy consisting of 4 cures of docetaxe l 75 mg/m² and cisplatin every 21 days was administered. Results: Median age was 59 years (range, 39-76) and 8% (n=3) were females and 92% (n=36) were males. According to histopathological classifications, 23% of cases (n=9) were adenocarcinom, 71% (n=28) were epidermoid carcinom, 2% (n=1) were adenosquamous and 2% (n=1) were sarcomatous (Table 1). Following concomitant chemoradiotherapy, complete response was present in 2 cases (5%) and partial response was seen in 23 cases (59%). The median follow-up was 13 months (range, 3-24 months). The survival rate for 1 and 2 years were 74%and 61%, respectively. The mean overall survival was 18 months (95%CI: 15.7-20.8 months), the median local control was 10 months (95% CI: 5.2-14.7 months) and the median progression-free survival was 9 months (95%CI: 6.3-11.6 months). The mean Annexin A2 level was 23.94 ng/ml before treatment (range, 22.4-25.6), and mean 17.66(range, 15.4-26.9) after treatment. The mean reduction of 6.29 ng/ml in Annexin A2 level before and after treatment was statistically significant (p=0.0001). There was no correlation between reduction in Annexin A2 levels following chemoradiotherapy (p>0.05). However there was a statistically significance trend between Annexin A2 levels before treatment and response to chemoradiotherapy (p=0.09). There was no correlation between Annexin A2 levels and general survival, local control and progression-free survival (p>0.05). Conclusion: Although a significant reduction in Annexin A2 levels was present between before and after treatment in patients subjected to chemoradiotherapy due to locally advanced NSCLC, this difference was not reflected in evaluation of treatment response and survival.