İlkokul 1.sınıf öğrencilerinde enürezis sıklığı, anne tutumu ve ilişkili faktörler
Frequency of 1STclass school student enuresis in , mother of attitude and associated factors
  1. Tez No: 440322
  2. Yazar: PELİN KARAATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FİLİZ ADANA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuk, Enürezis, Anne Tutumu, Children, enuresis, maternal attitude
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Psikiyatri Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Bu araştırma İlkokul 1.sınıf öğrencilerinde enürezis sıklığı ve ilişkili faktörleri belirlemek amacıyla kesitsel olarak yapılmıştır. Araştırmada, çalışmanın evrenini 2014-2015 öğretim yılında Aydın İl Merkezinde eğitim gören; toplam 3.895 İlkokul birinci sınıf öğrencisinin annesi oluşturmuştur. G power programı ile etki büyüklüğü 0,25; anlamlılık düzeyi (α) 0,05; güç %80 kabul edildiğinde örneklem büyüklüğü 269 olarak hesaplanmış; 1,6 desen etkisi de göz önüne alındığında 430 öğrenci annesine ulaşmak hedeflenmiş araştırma kapsamında 425 kişiye ulaşılmıştır. Araştırmanın yapıldığı ilde toplam 55 ilkokul bulunmaktadır. Örneklem belirleme aşamasında ilkokullar arasından kura yöntemi ile dört ilkokul seçilmiş ve anket uygulaması 2014-2015 öğretim yılında tamamlanmıştır. Uygulama öncesi etik kurul izni, veli yazılı onam formu ve kurum izni alınmıştır. Veri toplama aracı olarak; araştırmacı tarafından literatür doğrultusunda geliştirilen“Anket Formu”ve“Aile Hayatı ve Çocuk Yetiştirme Tutumları Ölçeği (PARI)”kullanılmıştır. Elde edilen veriler SSPS paket programında (Version 21,00 Chicago IL, USA) değerlendirilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde; tanımlayıcı istatistiksel analizler (Ortalama, standart sapma, frekans, yüzdelik) normal dağılım gösteren karşılaştırmalarda t testi, One Way ANOVA; normal dağılım dışı karşılaştırmalarda Mann Whitney U ve Kruskal Wallis H test, Pearson Correlation analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin % 54,1'i (n=230) kız, % 45,9'u (n=195) erkek olup yaş ortalaması 6,80±0,48'dir. Öğrencilerin %82,8'inin (n=352) sosyal güvencesinin olduğu bulunmuştur. Yapılan analiz sonuçlarına göre; enürezis ile kardeş sayısı (kendisi dahil), son bir yılda doğan kardeş, aile tipi, anne çocuk ilişkisinde problem varlığı, anne tarafından fiziksel şiddet görme durumu, çocuğun aktivitelerinde kısıtlama, annelerinin ve babalarının enürezis hikayesi, karı-koca geçimsizliği arasında anlamlı fark bulunmuştur. Tüm sonuçlar genel olarak değerlendirildiğinde, İlkokul 1.sınıf öğrencilerinde benzer araştırmaların artırılması ve destek, eğitim ve danışmanlık sağlanması çocukluk çağında görülen önemli bir sorun olan enürezisin azaltılmasında katkı oluşturabilir.
Özet (Çeviri)
This research was carried out in 1st class primary school students to determine prevalence of enuresis and related factors. The research work formed the universe 2014-2015 academic year, the mother of total 3895 first-class primary school students studying in Aydin Province. G power program with effect size 0.25; the significance level (α) 0.05; when calculated as 80% of power acceptable sample size 269; Given the impact of the 1.5 design targeted to reach 404 student mother has reached 425 people surveyed. There are a total of 55 primary schools surveyed in the province. The sample was selected in a random drawing to determine the stage from four elementary school and the survey was completed in the 2014-2015 academic year. Before the application is received permission ethics committee, parent consent forms written permission and institutions. Data collection has been used as a tool developed by researchers in the literature according to“Questionnaire”and“ Family Knowledge Form and Parent Attitude Research Instrument (PARI)”. The obtained data were evaluated at the SSPS package (Version 21 o'clock, ChicagoIl, USA). Data were used for the evaluation of descriptive statistical analyzes (Mean, standard deviation, frequency, percentage), in comparison with normal distribution t test and One Way ANOVA; comparison of non-normal distribution Mann-Whitney and Kruskal-Wallis H test, the comparison of ordinal data Pearson Correlation analysis. Students were 54,1% (n = 230) were female, 45,9% (n = 195) were men and the mean age was 6,80 ± 0,48.Students of social security that were 82,8% (n = 352). According to the results of the analyzes; no significant difference was found between the number of siblings with enuresis (himself included), siblings born last year, family type, the presence of the mother-child relationship problems, to physical violence by her case, restrictions on children's activities, enuresis story of mother and father, husband and wife incompatibility. When all the results are evaluated in general, mental behavior disorders in childhood which can create contribution in reducing Primary enuresis increase in 1st year students of similar research, support, training and counseling provision.