Hemşirelerin bakım davranışları ve mesleki profesyonel tutumları
Determining the caring attributes and professional manners of nurses
- Tez No: 440326
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLENGÜN TÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşire, Hemşirelik bakımı, Kalite, Profesyonellik, Profesyonel tutum, Nurse, Nursing care, Quality, Professionalism, Professional attitude
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adnan Menderes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu araştırma hemşirelerin bakım davranışları ve mesleki profesyonel tutumlarının belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmış bir araştırmadır. Araştırmanın örneklemini Adnan Menderes Üniversitesi Tıp ve Sağlık Bilimleri Merkezi Araştırma ve Uygulama Hastanesi, Pamukkale Üniversitesi Sağlık Araştırma ve Uygulama Merkezi, T.C. Sağlık Bakanlığı Aydın Devlet Hastanesi ve T.C. Sağlık Bakanlığı Denizli Devlet Hastanesi'nde çalışan 360 hemşire oluşturmuştur. Araştırmanın verilerinin toplanmasında hemşirelerin sosyo-demografik özelliklerini içeren“Hemşire Tanıtım Formu”,“Bakım Davranışları Ölçeği-24”,“Meslekte Profesyonel Tutum Envanteri”kullanılmıştır. Veriler hemşireler ile yüz yüze görüşülerek toplanmış, SSPS 18 paket programı ile analiz edilmiştir. Veri analizlerine geçilmeden önce veri seti normallik açısından Kolmogorov Simirnov ile test edilmiştir. Verilerin analizinde Sperman Brown Korelasyon tekniği, Kruskal Wallis Varyans Analizi ve Mann-Whitney U testi kullanılmıştır. Araştırmaya dahil olan hemşirelerin yaş ortalaması 30.83±8.02 olup, %87.8'i kadındır. Bakım Davranışları Ölçeği-24 (BDÖ-24) toplam puan ortalaması 5.20±0.6, ölçeğin alt boyutları puan ortalaması güvence boyutu 5.27±0.68, bilgi ve beceri boyutu 5.50±0.59, saygılı olma boyutu 5.10±0.74, bağlılık boyutu 4.93±0.82'dir. Meslekte Profesyonel Tutum Envanteri'nden aldıkları puan en yüksek 160, en düşük 67, ortalaması ise 137.39±16.29'dur. Mesleki profesyonel tutum puan ortalaması ile bakım davranışları puan ortalamaları ve ölçeğin alt boyutları olan“güvence”,“bilgi-beceri”,“saygılı olma”,“bağlılık”arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki belirlenmiştir. Bakım davranışları puan ortalaması ile hemşirelerin çalıştığı kurum, yaş, çalışma yılı, çalıştığı klinik ve çalışma pozisyonu arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanırken, cinsiyet ve eğitime göre anlamlı bir fark olmadığı saptanmıştır. Hemşirelerin mesleki profesyonel tutum puan ortalaması ile sadece hemşirelerin çalıştığı kurum arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak hemşirelerin bakım davranışları ve mesleki profesyonel düzeylerinin yüksek olduğu, bakım davranışları algısı ve mesleki profesyonel tutumları arasında pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
This research is a kind of supplementary research which aims to determine the nurse's caring attributes and professional manners. The samples of this study are the 360 nurses working in Adnan Menderes University Research and Application Hospital, Pamukkale University Health Research and Application Center, TC Ministry of Health Aydın State Hospital and TC Ministry of Health Denizli State Hospital . In gathering the data,“Nurse Introduction Form”which consists of the sociodemographic attitudes of nurses,“Caring Behaviors Inventory-24”, and“Inventory of Professional Attitude at Occupation”are used. The data is gathered by face-to-face interview method, and analyzed by using SPSS 18 package program. Before data analysis, the data set is analyzed by Kolmogorov Simirnov in terms of normality. In analysis of the data Spearman Brown correlation technique, Kruskal Wallis variance analysis and Mann-Whitney U test are used. The average age of the nurses in the research is 30.83±8.02, % 87.8 of them are women. Total point average of Caring Behaviors Inventory-24 is 5.20±0.6, the point average of the sub-dimensions of the scale is 5.27±0.68 in terms of assurance dimension, 5.50±0.59 in terms of knowledge-skill dimension, 5.10±0.74 in terms of being respectful dimension, 4.93±0.82 in terms of connectedness dimension. The highest score that is gathered from Inventory of Professional Attitude at Occupation is 160, the lowest score is 67 and the average point is 137.39±16.29. There is a positively moderate relationship among professional attitude at occupation point, caring behaviors point and the sub-dimensions of inventory which are“assurance”,“knowledge-skill”,“being respectful”and“connectedness”. Although it is found a meaningful difference among caring behaviors point average and the institution, age, work of experience, the clinic where they work and their working position, no meaningful relationship is determined according to education and gender. It is only determined with professional attitude at occupation of nurses point average that there is a statistically meaningful difference among the institutions where the nurses work. As a result, it is gathered from the study that nurses caring attributes and professional levels are high and there is a positively moderate relationship between nurses' caring attributes perception and their professional manners.