Obez çocuk ve adolesanlarda kan PCP düzeyi ve insülin direnci, metabolik sendrom arasındaki ilişki
The association between blood PCP level and insulin rezistance, metabolic syndrome on obese children and adolescents
  1. Tez No: 440340
  2. Yazar: SİNEM KAYGISIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RUHSAR DAMLA GÖKŞEN ŞİMŞEK
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: obezite, PCB, adiponektin, insülin direnci, metabolik sendrom, obesity, PCB, adiponectin, insulin resistance, metabolic syndrome
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Giriş: Obezite; vücut yağ miktarındaki veya adipoz dokudaki artış olarak tanımlanır; kalori alımı ile kullanımı arasındaki dengesizlik sonucu ortaya çıkan multi-faktoriyel bir durumdur.Çocuklarda obezite ile ilgili en önemli sorun; glukoz homeostaz bozukluğu, santral obezite, trigliserid yüksekliği, hipertansiyon birlikteliği ile tanımlanan metabolik sendrom açısından risk faktörü oluşturmasıdır. PCBs(poliklorlu bifeniller ) maruziyeti; atmosferden inhalasyon, deriden temas yolu ile ve belediye, hastane ve fabrika atık suları ve toprak ile temas etmiş olan balık, sebze, yumurta tüketimi ile gerçekleşmektedir. Maruziyetin büyük çoğunluğu diyetle alımdan kaynaklanmaktadır ve erişkinlerde yapılan çalışmalarda maruziyetin serum PCB düzeyleri ile ilişkili olduğu saptanmıştır.PCB'ler; lipofilik olmaları nedeniyle vücutta adipoz doku, karaciğer, pankreas beta hücrelerinde birikmekte, obezite ve insülin direnci ile ilişkili olduğu düşünülmektedir. Amaç: Çalışmamızda ekzojenobezite tanısı almış çocuk ve adölesanlarda, obezogen, endokrin bozucu olan kan PBC düzeylerinin ölçülmesi ve anket çalışmasında elde edilen olası temas öyküsü ile birlikte obezite ve insülin direnci gelişimi üzerine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Hipotez: PCB obeziteye, insülin direncine ve metabolik sendroma neden olmaktadır. PCB düzeyleri ile VKİ SDS'si ve adiponektin düzeyleri arasında korelasyon vardır. Yöntem: Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Pediatrik Endokrinoloji Bilim Dalı polikliniğine ekzojen obezite nedeni ile başvuran, herhangi bir kronik hastalığı olmayan 6-18 yaş arası 50 olgu ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Genel Pediatri polikliniği veya Çocuk Acil polikliniğine başvuran herhangi bir kronik hastalığı olmayan 6-18 yaş arası 50 kontrol olgu rastlantısal olarak çalışmaya dahil edildi.İlk başvuruda sabah poliklinik başvurusunda hasta grubundan; ekzojen obezite nedeni ile başvuran olgularda rutin olarak yapılmakta olan glukoz tolerans testi uygulandı. Olguların açlık ve tokluk kan şekeri düzeyleri, açlık ve tokluk insülin düzeyleri, kan lipitleri (Total kolesterol, Trigliserid, LDL ve HDL),adiponektin ve PCB düzeyleri için kan örnekleri alındı. Herhangi başka bir nedenle genel pediatri polikliniğe başvuran, kronik hastalığı olmayan, açlık kan şekeri, kan lipitleri(Total kolesterol, Trigliserid, LDL ve HDL) bakılmak üzere hali hazırda kan alınacak olan kontrol grubundan; açlık insülin, adiponektin ve PCB düzeyleri için aynı kandan serum örnekleri ayrıldı. Bulgular: Hasta ve kontrol grubu karşılaştırıldığında VKİ SDS, AKŞ, HOMA-IR, total kolesterol, LDL, adiponektin düzeyleri arasında anlamlı fark saptandı, HDL ve TG düzeyleri arasında anlamlı fark saptanamadı. Hasta ve kontrol grubunda kanda PCB tespit edilemedi. Hasta grubunda metabolik sendrom olan ve olmayanlar arasında bakılan değişkenler açısından anlamlı fark saptanamadı. Adiponektinin obeziteyi predikte etme yeteneği ROC analizi ile değerlendirildiğinde eğri altında kalan alan istatistiksel olarak anlamlı saptandı. Sonuç: PCB; obezite, insülin direnci ve metabolik sendroma neden olmaz. Yağ dokusundan PCB düzeyi bakılması yararlı olabilir. Adiponektin obezite ile ilişkilidir ve VKİ ile arasında negatif korelasyon vardır. Adiponektin ile metabolik sendrom arasında ilişki yoktur. Beslenme alışkanlıklarından cips tüketimi obeziteye neden olur, obezitenin anne sütü alım süresi ile ilişkisi saptanmadı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction: Obesity is a multi-factorial condition, which is defined as accumulation of excess body fat and adipose tissue due to the imbalance between caloric intake and burn. The main problem associated with obesity is the risk factor of metabolic syndrome, which is accompanied by glucose homeostasis problems, central obesity, increased triglyceridesand hypertension. People are exposed to PCBs through inhalation, dermal contact, and ingestion of fish, vegetables and eggs contacted with municipal, hospital and industrial waste waters. The main resource of exposure is through ingestionand serum level of PCBs are affected mainly by environmental exposure through food. Because of their lipophilic character PCBs are deposited in adipose tissue, liver and pancreatic β-cells. As a result of this accumulation PCBs are associated with obesity and insulin resistance. The aim of this study is to show the relationship between obesity, insulin resistance and metabolic syndrome. Objective: To compare the blood level of obesogenic and endocrine disrupting chemical PCB in between children with exogenous obesity and control group and to Show the effect of PCB on the indices of insulin resistance and metabolic syndrome. The participants filled out a questionnaire to show the possible contact with PBC. Hypothesis: PCB exposure causes obesity, insulin resistance and metabolic syndrome.Serum PCB levels correlate with BMI SDS and adiponectin levels. Methods: This study included 50 exogenous obese patients without any chronic diseases between ages of 6-18 who admitted to Ege University Children Hospital Department of Pediatric Endocrinology and 50 control patients without any chronic diseases between ages of 6-18 who admitted to Ege University Children Hospital Department of Pediatric Emergency and Department and General Pediatrics. All patients who fulfilled this criterion were asked to participate in the study and the tests were performed at the first medical visit. Obese patients are routinely being tested for glucose tolerance. From all blood samples of the obese patients, basal and postprandial insulin levels, fasting and postprandial blood glucose, serum lipids (total cholesterol, triglycerides, LDL and HDL), serum adiponectin levels and serum PCB levels were studied. The same parameters in the fasting state were studied in the control group. Conclusions: BMI SDS, fasting blood glucose, HOMA-IR, total cholesterol, LDL and adiponectin levels were significantly different in between the two groups. PCB levels were negative in all of the patients and controls. Parameters of insulin resistance, lipids and adiponectin were not different between patients with and without metabolic syndrome. ROC analysis has proved that adiponectin can predict the obesity.