Obez çocuk ve adölesanlarda dehidroepiandrostenedion sülfat düzeyleri ile kardiyovasküler risk faktörleri arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
The eveluation of the relationship between cardiovascular risk factors with dehydroepiandrosterone sulfate levels in childhood obesity
  1. Tez No: 412798
  2. Yazar: NESİBE AKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET EMRE ATABEK
  4. Tez Türü: Tıpta Yan Dal Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, Dehidroepiandrostenedion sülfat, kardiyovasküler risk, Obesity, Dehydroepiandrosterone sulfate, cardiovascular risk
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Meram Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Çocuk Endokrinolojisi ve Metabolizma Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Amaç: Çalışmamızda obez çocuk ve adölesanlarda metabolik sendrom parametrelerini, DHESO4 düzeyini ve bu parametrelerin birbirleri ile olan ilişkisi incelendi. Yöntem: Çalışmamıza 100 obez ve 40 sağlıklı çocuk alındı. Tüm çocukların pubertal evrelemeleri yapıldı, antropometrik ölçümleri ve kan basıncı ölçümleri alındı. Açlık serum lipidleri, glukoz, insülin, Dehidroepiandrostenedion sülfat (DHEAS) düzeyleri belirlendi. Ana karotis intima-media kalınlığı 2D ekokardiyografik yöntemle ölçüldü. Bulgular: Obez grupta ortalama vücut ağırlık, vücut kitle indeksi, bel ve kalça çevresi ile bunların birbirlerine oranları, HOMA-IR, trigliserid, HDL, ALT, DHEAS, karotis arter intima-media kalınlığı (KIMK) kontrol grubuna göre istatistiksel olarak yüksek tespit edildi. Obez grupta DHEAS düzeyi ile bel çevresi, bel/kalça çevresi, KIMK arasında pozitif bir korelasyon mevcut idi. Sonuç: Obez çocuklarda metabolik ve kardiyovaskuler bozukluklarının erken dönemde tespit edilmesi, ileride ortaya çıkabilecek komplikasyonların engellenebilmesi açısından önemlidir. Çalışmamızda DHEAS düzeyi ile obeziteye bağlı metabolik ve kardiyovaskuler hastalık risk faktörleri arasında yakın ilişki tespit edildiğinden, yeni tedavi arayışlarına ışık tutması bakımından DHEAS ile ilgili çalışmaların artabileceği düşünüldü.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, the parameters of the metabolic syndrome and DHEAS level in obese children and adolescents were evaluated and the associations between these factors were analyzed. Method: One hundred obese and forty healthy children were included in our study. Pupertal stages, anthropometric and blood pressure measurements were detected. Fasting serum lipids, glucose, insulin and DHEAS levels were determined. Carotid intima-media thickness was measured by 2D echocardiographic technique. Results: The mean body weight, body mass index, waist, hip circumferences and waist/hip ratio, HOMA-IR, triglycerides, HDL, ALT, DHEAS, carotid artery intima-media thickness, were significantly higher in obese group than the control group. The levels of DHEAS were found to be positively correlated with waist circumferences, and waist/hip ratio, carotid artery intima-media thickness. Conclusion: Early determination of metabolic and cardiac dysfunctions in obese children is important for the prevention of future complications. As a result of this study, because of the close relationship between DHEAS levels and obesity-related metabolic and cardiovascular disease risk factors. DHEAS related activities can be increased to shed light on the new treatment was considered.