Engelli bireylerin sağlık hizmetlerine ulaşılabilirlik düzeylerinin belirlenmesi: Konya örneği
Individuals with disability determination of levels of health services accessibility Konya example
  1. Tez No: 440486
  2. Yazar: SALİH KARİP
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA ÖZATA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyal Hizmetler, Social Services
  6. Anahtar Kelimeler: Engelli, Sağlık, Ulaşılabilirlik, Disabled, Health, Accessibility
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Engelli bireyler sağlık hizmetlerine daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Engellilerin topluma etkin katılımlarının önünde engellerin olduğu, yasa ve yönetmelikler ile söz konusu engellerin olumsuz etkilerinin ortadan kaldırılması için geçmiş yıllarda birtakım çalışmalar yapıldığı bilinmektedir. Engelliler, sağlık hizmetlerinden faydalanmaları esnasında gerek kurum içi gerek kurum dışı sebeplerden dolayı sorunlar yaşamaktadır. Literatürde engellilerin sağlık hizmetlerinden etkin bir şekilde faydalanmalarını konu alan çalışmaların yapıldığı; ancak yeterli sayıda olmadığı görülmüştür. Bu çalışma, toplumun her kesiminde sorunlar ile karşılaşan engellilerin sağlık hizmeti alımında engel yaşamamaları ve sunulan sağlık hizmetlerinden etkin bir şekilde faydalanmalarının sağlanmasının önünde yer alan engellerin tespit edilerek çözüm önerilerinin geliştirilmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırmada temel olarak bir gözlemsel araştırma modeli olan“Tanımlayıcı Araştırma Modeli”kullanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından geliştirilen anket formu kullanılmıştır. Veriler Beyhekim Devlet Hastanesi, Konya Numune Hastanesi ve S.Ü. Selçuklu Tıp Fakültesi Hastanesi'ne başvuran 300 engelli bireye yüz yüze görüşme tekniği uygulanarak elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler bilgisayar ortamına aktarılarak veri kontrolü yapılmış, hatalı veriler düzeltilmiştir. İstatistiksel analizler SPSS 20,0 paket program kullanılarak yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğu değerlendirilmiş ve analizler yapılmıştır. Analiz sonuçlarına göre engellilerin; ulaşım, engelli otoparkının kullanılamaması, engellilere yönelik hostes hizmetinin sunulmaması, sağlık tesisi içerisinde hareket güçlüğü yaşama, öncelik hakkının kullanılamaması, sağlık tesislerindeki işlemlerinin başka günlere ertelenmesi gibi problemler ile karşılaştıkları belirlenmiştir. Bu sonuçlar doğrultusunda ulaşım sorununa yönelik yerel yönetimlerin düzenleyici uygulamalar yapması, diğer sağlık hizmet sunumuna yönelik tespit edilen sorunların çözümü için politika belirleyicilerin ve hastane yönetimlerinin gerekli düzeltici işlemleri gerçekleştirmesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Disabled individuals who require more health care services. Disabilities where there are barriers to their effective participation in society, with laws and regulations in the past years to eliminate the adverse effects of such obstacles is known that a number of studies. Disabled , non- need -house institutions should benefit from health services is experiencing problems during reasons. In the literature, the health care of persons with disabilities as effectively carried out the study of the subject area to benefit ; but it did not demonstrate enough . This study society are determined to effectively obstacles located in front of the provision of benefit from every part of the problems of the disabled Faced with healthcare purchasing the obstacles to live them and the health service was performed in order to develop solutions. As a basic model with observational research on research“descriptive research model”it is used. The questionnaire was used as data gathering tool developed by the researchers. Data Beyhekim State Hospital, Konya Numune Hospital and SU Seljuk Medical Faculty Hospital admitted 300 people with disabilities face to face interviews were obtained by applying. The data obtained in the study made by transferring control data to the computer, incorrect data is corrected. Statistical analyzes were performed using SPSS 20.0 software package. Compliance with the normal distribution of data reviewed and analysis were carried out. According to the results of the disabled ; transportation, unavailability of disabled parking , failure to submit the service hostess for the disabled , living movement difficulty in health care facilities, unavailability of the right of priority , the operation of healthcare facilities is determined faced with problems such other days to be postponed. These results are in line with regulatory applications to local governments for transportation problems and other health issues identified for the provision of policy makers for solutions and to implement the necessary corrective actions are recommended by the hospital management.