10-12 yaş erkek yüzücülerde dinamik germe egzersizlerinin esneklik gelişimi ve yüzme performansına etkisi
10-12 yaş erkek yüzücülerde dinamik germe egzersizlerinin esneklik gelişimi ve yüzme performansina etkisi
- Tez No: 440485
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SELMA KARACAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: çocuk, dinamik germe, esneklik, yüzme, children, dynamic stretching, flexibility, swimming
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmanın amacı, 10-12 yaş grubu erkek yüzücülerde 8 haftalık dinamik germe egzersizlerinin esneklik gelişimi ve yüzme performansına etkilerini belirlemektir. Araştırma Konya ilinde çeşitli kulüplerde düzenli olarak yüzme antrenmanları yapan 10-12 yaş aralığı toplam 30 erkek çocuk katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya katılan çocuklar 15'er kişilik deney grubu (DG) ve kontrol grubuna (KG ) ayrılmıştır. 8 hafta süresince haftada 5 gün DG'ye yüzme antrenmanlarına ek olarak dinamik germe egzersizleri, KG'ye ise sadece yüzme antrenmanları uygulanmıştır. 8 haftalık antrenman programı öncesi ve sonrası gruplara boy uzunluğu, vücut ağırlığı, beden kütle indeksi, otur-uzan, kol esnekliği, köprü, kalça fleksiyon ve ekstansiyon, diz fleksiyon, omuz fleksiyon ve ekstansiyon, gövde öne fleksiyon, gövde geriye ekstansiyon ve 25-50-200 m yüzme testleri uygulanmıştır. Elde edilen bulguların analizinde SPSS 18 istatik paket programı kullanılarak; ilişkili analizlerde Paried Samples T-Testi, ilişkisiz analizlerde Independent Sample T-Testi uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda DG'nin otur-uzan, kol esnekliği, köprü, kalça fleksiyon ve ekstansiyon, diz fleksiyon, omuz fleksiyon, gövde fleksiyon esnekliği ve 25-50-200 m serbest teknik yüzme performanslarında anlamlı düzeyde farkın olduğu belirlenmiştir (p˂0,05). KG'de ise hiçbir esneklik parametresinde anlamlı düzeyde değişim olmadığı tespit edilmiştir (p˃0,05). Gruplar arası karşılaştırmalarda deney grubunun, kontrol grubuna göre gövde geriye ekstansiyon değerleri anlamlı derecede yüksek, 25 m yüzme ve 50-100-150-200 m geçiş dereceleri ise anlamlı düzeyde düşük bulunmuştur (p˂0,05). Sonuç olarak 10-12 yaş grubu erkek yüzücülerden bir gruba 8 hafta süre ile sadece yüzme antrenmanı, bir grubada yüzme antrenmanlarına ek olarak dinamik germe egzersizleri yaptırılmış ve program sonunda dinamik germe egzersizi uygulanan grubun esneklik ve yüzme performanslarında olumlu etkiler tespit edilmiştir. Elde edilen bu bulgular ile yüzme antrenmanlarının öncesinde yapılan dinamik germe egzersizlerinin, büyüme ve gelişme çağında olan sporcuların esneklik ve performans gelişimlerinde önemli ölçüde katkı sağladığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to monitor the impacts of 8-week dynamic stretching exercises on flexibility development and swimming performance in male swimmers in 10-12 age group. The study is carried out among 30 boys between ages of 10-12 who regularly do swimming exercises in a variety of sport clubs in Konya. The children taking part in the research is divided in experiment group (EG) and control group (CG), each of 15. In the course of 8 weeks, experiment group performed dynamic stretching exercises in addition to the swimming exercises while CG only did swimming exercises. Before and after the 8-week exercise program, groups were subjected to height, weight, body mass index, sit-and-stretch, arm flexibility, bridge pose, hip flexion and extension, knee flexion, shoulder flexion and extension, forward torso flexion, back torso extension and 25-50-200 meter swimming tests. SPSS 18 statistics package program was used in analysing the results. Paired Samples T-Test was applied in related analysis and Independent Sample T-Test in unrelated analysis. At the end of the study, it was identified that EG made a significant progress in sit-and-stretch, arm flexibility, bridge pose, hip flexion and extension, knee flexion, shoulder flexion, torso flexion and 25-50-200 freestyle and technical swimming tests (p˂0,05). On the other hand, no substantial change was observed in any of CG's flexibility parameters (p˃0,05). It was revealed that experiment group's extension values were profoundly higher and its 25 meter swimming and turns in 50-100-150-200 meters were significantly shorter compared to the control group (p˂0,05). Consequently, a group of 10-12 year old male swimmers were only subjected to 8-week swimming exercises while the other was additionally given dynamic stretching exercises. At the end of the program, positive effects were determined in flexibility and swimming performance of the group that were applied dynamic stretching exercises. In the light of these findings, it is possible to claim that dynamic stretching exercises performed before swimming exercises make substantial contribution to the flexibility and performance development of swimmers who are in the adolescence period.