Serbest ağırlık ve smith ağırlık makinesinde kuvvet performansının karşılaştırılması
The comparison of strenght perfomance between free weight and smith machine
  1. Tez No: 440504
  2. Yazar: ABDURRAHİM KAPLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÜKRÜ SERDAR BALCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Smith Ağırlık Makinesi, Serbest Ağırlık, Bir Maksimum Tekrar, Setlerdeki Tekrar Sayısı, Smith weight machine, free weight, one repetition maximum, repetition number in set
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenörlük Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Serbest Ağırlık ve Smith Ağırlık Makinesinde Kuvvet Performansının Karşılaştırılması Bu araştırmanın amacı yükün, antrenman tecrübesinin, serbest ağırlık ile Smith ağırlık makinesi uygulamalarının kuvvet performansı üzerine etkisini incelemektir. Çalışmaya kuvvet antrenmanına yeni başlayan 17, antrenman geçmişi olan ise 16 genç erkek katılmıştır. Boy uzunluğu, vücut ağırlığı ve vücut yağ yüzdesi ölçümlerinden sonra ayrı günlerde serbest ağırlık ve makinede bench pres, omuz pres ve skuat hareketlerinde bir tekrar maksimum kuvvet ölçümleri gerçekleştirilmiştir. Katılımcılara belirlenen maksimal kuvvetinin % 50 ve % 80'nine denk gelen yükte hem serbest ağırlıkla hem de makinede 4 set bench pres, skuat ve omuz pres uygulaması yaptırıldı. Bu setler arasında 3'er dakikalık dinlenme aralığı verildi. Uygulamalar farklı günlerde sıra takip etmeksizin aynı koşullarda yapılıp, uygulamalar arasında en az 2 gün en fazla 3 gün ara verildi. Yükün, antrenman tecrübesinin, serbest ağırlık ve makine uygulamalarının setlerdeki performans değişimlerine etkisi üç faktörlü tekrarlayan ölçümlerde varyans analizi ile incelendi. Yaş, boy uzunluğu ve vücut yağ yüzdesi ortalamaları bakımından gruplar arasında anlamlı farklılık görülmezken (p>0,05); vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi ve yağsız vücut kütle ortalamaları ile serbest ağırlık ve makinede mutlak ve rölatif maksimal kuvvet performanslarının antrenman geçmişi olan grupta daha yüksek olduğu saptanmıştır (p0,05). Ayrıca hem düşük hem de yüksek yükte yapılan serbest ağırlık ve makine uygulamalarındaki değişimler gruplar arasında farklılık göstermemektedir (p>0,05). Araştırma sonucunda gruplar arasında mutlak ve rölatif kuvvet performans farklılıklarına karşın hem serbest ağırlık hem de makine uygulamasında farklı yükte yapılan uygulamaların tekrar sayısı açısından her iki grupta da benzer performans değişimlerinin gözlemlendiği söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The Comparison of Strength Performance Between Free Weight and Smith Machine The aim of this study is to investigate the effect of load, training experience, free weight and Smith weight machine on strength performance. 17 young males who had no prior strength-training experience and 16 young males who had at least one year of uninterrupted strength-training experience participate in this study. Height, body weight, body fat percentage were taken. Then bench press, shoulder press, squat exercises 1 repetition maximum (1RM) strength measures were carried out with free weights and machine in different days. Bench press, shoulder press, squat movements were made 4 sets with the 50% and 80% of their determined 1RM strength, sets intervals were 3 minutes, with free weights and machine. Exercises were made in the same conditions in different days and 1 or 2 days were given between practice days. The effect load, training experience, free weight and Smith weight machine on sets' performance change was investigated with reseated measures ANOVA. While there were not significant differences between groups in the way of age, height and body fat percentage (p>0,05); body weight, body mass index and lean body mass averages, free weights and machine in the absolute and relative performance of maximal strength were higher in groups with training background (p0,05). As a result, although there were differences between groups in absolute and relative strength performance, there was same performance changes in the way of the exercise done with both free weight and machine's repetition number both groups.