Soft power politics in middle powers: Brazilian and Turkish foreign policy between 2003-2015
Orta büyüklükteki güçlerde yumuşak güç siyaseti: 2003-2015 arasında Brezilya ve Türk dış politikalarında yumuşak güç siyaseti
  1. Tez No: 440567
  2. Yazar: MURAT KARATAŞLI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BALKAN DEVLEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Brezilya Dış Politikası, Türk Dış Politikası, Yumuşak Güç Siyaseti, Orta Büyüklükte Güçler, Brazilian Foreign Policy, Turkish Foreign Policy, Soft Power Politics, Middle Power
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu tez, 2003-2015 yılları arasındaki Brezilya ve Türkiye'nin dış politikalarındaki yumuşak güç siyasetini analiz etmeyi ve bu şekilde uluslararası ilişkiler literatürüne bir katkı sunmayı amaçlamaktadır. Yumuşak güç, gücün bir boyutudur ve tehdit ya da zorlamalar yerine daha barışçıl yollarla arzulanan hedefler ulaşmayı ifade ederek sert güçten farklılaşmaktadır. Bu anlamda, bu tez Brezilya ve Türkiye dış politikalarını, bu ülkelerin sahip olduğu tarihsel karakteristiklerin, yumuşak güç kaynaklarının ve etkili olmak için kullandıkları kamu diplomasisi aktivitelerinin açıklanması yoluyla analiz etmektedir. Brezilya ve Türkiye dış politikaları, yirmi birinci yüzyılın ilk on yılında nüfuz kazanma, takdir edilme ve olumlu algı oluşturma açısından enerjik ekonomik yükselişleriyle dikkat çekici bir şekilde başarılı olmuşlardır. Ancak, yirmi birinci yüzyılın ikinci on yılının başlangından beri iki ülke de iç ve dış politikada yapılan hatalar sonucunda etki ve nüfuz açısından parlaklıklarını yitirmeye başlamışlardır.
Özet (Çeviri)
This thesis aimes to contribute to foreing policy literature with the analyzing of soft power politics of the middle powers with the case Brazilian and Turkish soft power politics in the period of 2003-2007. Soft power is a dimension of power and differentiating from hard power by peaceful ways without using thread or payments to get to reach policy outcomes that states wished. In this regard, this thesis analysis the soft power politics of Turkey and Brazil in a comparative manner with explanation of their historical characteristics of foreign policy, soft power resources and public diplomacy activites to gain influence. Brazilian and Turkish foreign policies in the first decade of twenty first century has been very successful in terms of influence, admiration and creating positive perception with vibrant economic rise. However, since the beginning of the second decade they have begun to lose their effectiveness and influence thanks to domestic and foreign policy mistakes.