The role of religion in Iranian foreign policy as a soft power in the Middle East
İran'ın dış politikasinda mezhebin rolü ve Orta Doğu'da yumuşak güç olarak kullanması
  1. Tez No: 594501
  2. Yazar: SADRUDDIN EBRAHIMI
  3. Danışmanlar: DR. FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mezhep, Devrim, Kültürel Mücadele, Yumuşak Güç, Religion, Revolution, Cultural Struggle, Shia, Soft power, Middle East
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler (İngilizce) Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Orta Doğu, tarihsel süreç boyunca jeopolitik konumu gereği bölgesel ve küresel güçlerin odak noktalarından biri olmuştur. Bu bölge, farklı etnik unsurlar ve farklı dinler barındıran bir coğrafyada olmasından ve Asya Avrupa, Afrika arasında bir köprü olmasından ötürü günümüze kadar doğrudan ya da dolaylı olarak sürekli din veya mezhep savaşları altında bırakılmıştır. Bu coğrafyanın böyle bir fıtrata sahip olmasının sonucu olarak politik istikrarsızlık da günümüzde halen devam etmektedir. İslam dini Sünnilik ve Şiilik mezhepleri olarak iki dala ayrıldıktan sonra; bu iki mezhep de yaşam alanı olan Ortadoğu'da birbirlerine karşı adeta hayatta kalma savaşı vererek amansız bir rekabete tutuştu. Savaşlar, istikrarsız ve güvensiz bölgeler bu rekabetin sonucudur. İran İslam Devrimi, İran'ın mezhep yönüyle Şiileşmesinde ve bu mezhebin ülke sathında etkili olmasında önemli rol oynayıp ülkede hızlı bir mezhep evrimine sebep olmuştur. Ülke içindeki devrimini mezhep yayılması ile bir anlamda tamamlayan İran, liderleri vasıtasıyla devrimi ihraç etmeye başladı. Bunun bir gereği olarak hükümetler İran'ın siyasi sınırlarının ötesinde daha fazla yoğunlaşmaya ve Şii grupları mezhep yayılmacılığında kullanmaya başladılar. İranın desteklediğı Şii gruplar elde ettiği kazanımlarla da bölgede dolaylı olarak aktif rol oynamaya çalışmaktadır. İran, yaşadığı İslam Devrimi'nden sonra siyasi sınırları içinde Şii mezhebi lehine bir toplum dönüşümü yaşamıştır. Bu dönüşümünü tamamlayınca özellikle Ortadoğuda olmak üzere dünya çapında devrimi ihracı yaparak aktif bir politika izlemiştir. İslam Devrimi'nden sonra İran'ın kendi siyasi sınırları dışında yaptığı farklı eğitim, kültürel ve politik aktiviteler, uluslararası alanda gerçekleştirdiği eylemlerin açık örnekleridir. Bu tez, İran'ın Orta Doğu'daki etki alanını genişletmek ve bu alandaki nüfuzunu artırmak için kullandığı yöntem ve yaklaşımlara ilişkin araştırmaya dayanmaktadır. Aynı zamanda İran'ın Ortadoğu politikası üzerinde etkili olan araçları ve faktörleri araştırıyor. Tezin temel konusu İran'ın Ortadoğu'daki dış siyasetini ve siyasetinde mezhebi araç olarak kullanmasını konu almaktadır. Tezde İran'ın dış siyasetindeki araçları ve bu araçların nasıl kullanıldığı araştırılmıştır. Ele alınan konulardan biri de İran ile Ortadoğu"da bulunan diğer ülkeler arasındaki siyasal ve kültürel farklılıklardır. İran'ın dış siyasetinde Şiilik mezhebini araç olarak kullanmasını değerlendirdikten sonra Ortadoğu'daki rolü ve tarihi emellerine ulaşmak için bölgedeki Şii gruplara verdiği siyasi destekler ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
Middle East lies in a geopolitical area which has gained attraction of the regional and the global powers throughout the history. This region is the connecting bridge between Asia, Europe and Africa, which encompasses different nationalities and religions and till today it has been politically unstable mainly because of direct and indirect religious conflicts. After Islam and its division into two main sub groups by the name of Sunni and Shia, this process continued and till today competition between the two groups Sunnis and Shias has been carried on in the Middle East. Iran Islamic Revolution happened as a remarkable evolution in the Shia-centric community of Iran and after that the leaders of Iran did not focus only in their internal affairs, but rather shifted their concentration on regional politics, particularly through Shia Revolutionists in order to play a considerably active role in the Middle Eastern region. Iran got an active position in the world, especially in the Middle East, after the revolution as a Shia-centric community. Different educational, cultural and political activities of Iran outside its borders are clear examples of Iran's international actions after the revolution. This thesis is based on the research regarding the methods and approachs that Iran has used to expand its borders and influence in the Middle East. It also investigates the elements and factors which Iran has used to have influence over the Middle East. The main objective of this thesis is to investigate and search on foreign politics of Iran and the usage of religion as a soft power in the Middle East. In this essay the religious factors of Iranian politics would be researched and the way it is used. In addition to these, this essay would research about the political and cultural opposition between Iran and other countries in the Middle East. After investigating about the usage of religious factors of Iran in the Middle East, the role of Iran as a regional power and a pro-Shia in the Middle East will be discussed. It will be clarified how Iran has used the Shia factor as a tool in order to reach its political and cultural aims in the Middle East.