Türk Ceza Hukukunda reşit olmayanla cinsel ilişki suçu
Sexual intercourse with those who have not achived adulthood in the Turkish Criminal Law
  1. Tez No: 440592
  2. Yazar: NURULLAH KANTARCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MAHMUT KAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Cinsel İlişki, Reşit Olmayan, Cinsellik, Rıza, Şikayet Hakkı, Ensest, Eşcinsel İlişki, Sexual Intercourse, Nonadult, Sexuality, Consent, Right to Complain, Incest, Homosexual Relation
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 188
Özet
Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu TCK'nın 104. maddesinde düzenlenmiştir. Maddenin birinci fıkrasına göre cebir, tehdit ve hile olmaksızın 15 yaşını tamamlamış olan bir çocukla cinsel ilişkiye giren kişi, şikayet üzerine, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılacaktır. Maddenin kabul edilen ilk halinde ikinci fıkrada yer alan“fail mağdurdan beş yaştan daha büyük ise, şikayet koşulu aranmaksızın, cezası iki kat artırılır”hükmü Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmiştir. 2014 yılında 6545 S. Kanun ile maddeye iki yeni nitelikli hal eklenmiştir. Buna göre suçun, mağdur ile aralarında evlenme yasağı bulunan kişiler tarafından veya mağdurla koruyucu aile ilişkisi bulunan kişiler tarafından işlenmesi halinde fail hakkında şikayet aranmaksızın on yıldan on beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunacaktır. Reşit olmayanla cinsel ilişki suçu mevcut düzenlemesi itibarıyla birçok sorunu bünyesinde barındırmaktadır. Madde başlığında“reşit”kavramı kullanılmış olmasına rağmen, madde metninde“on beş yaşını doldurmuş olan çocuk”ibaresinin kullanılmış olması, evlenme yoluyla ya da mahkeme kararıyla 18 yaşını doldurmadan reşit olan kişilerin bu suçun mağduru olup olamayacağı sorusunu akla getirmektedir. Ayrıca madde metninde yer alan“cinsel ilişki”kavramından ne anlaşılacağı tam olarak belli değildir. Maddede failin yaşına ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından 15-18 yaş aralığında bulunan iki çocuğun rızalarıyla cinsel ilişkiye girmeleri halinde kimin fail kimin mağdur olacağı hususu da madde metninden anlaşılamamaktadır. Yine reşit olmayanla cinsel ilişki suçunda şikayet hakkının kime ait olduğu da madde metninden tam olarak anlaşılamamaktadır. Tüm bu tartışmaların dışında rızaya dayalı bir suç tipi olan reşit olmayanla cinsel ilişki suçunun bizzat kendisinin varlığı tartışmalıdır. Zira cinselliğin bir bireysel özgürlük problemi olarak kabul edilmesi karşısında, 15 yaşını doldurmuş, cinsel farkındalık döneminde bulunan ve işlediği fiilin anlam ve sonuçlarını algılama yeteneği gelişmiş olan kişilerin rızalarıyla cinsel ilişkide bulunma haklarının neden kısıtlandığı tam olarak anlaşılamamaktadır. Kanaatimizce kanun koyucu, böyle bir suç tipini toplumsal kaygıları göz önünde bulundurarak düzenlemiştir.
Özet (Çeviri)
Crime of sexual intercourse with a nonadult is regulated in the article 104 of Turkish Criminal Code. In the first subclause of article 104,“any person who is in sexual intercourse with a child who completed the age of fifteen, without using force, threat and deceit, is sentenced to imprisonment from six months to two years upon filing of a complaint.”Constitutional Court abrogated the second subclause of article 104 which was“If the offender is older than the victim more than five years, the punishment to be imposed is doubled without seeking raise of a complaint.”Two aggravated types of this crime was added to article 104 in 2014 with Code no 6545. According to these aggravated types, if the relation between the offender and the victim contains restraint of marriage or custodial parenting, the offender is sentenced to imprisonment from ten years to fifteen year without seeking raise of a complaint. Existing regulation of crime of sexual intercourse with a nonadult contains a lot of problems within itself. Even though the term“adult”is used in the title of article 104, in the context of article 104,“any child who has completed the age of fifteen”is used, which brings the question of whether a person becoming an adult by getting married or becoming an adult with a court decision without completing the age of eighteen can be a victim of this crime. Besides it is not clear what to understand from the term“sexual intercourse”. In the context of article 104 there is not any regulation considering the age of offender which brings the questions of who will be the offender and who will be the victim in the case of two children who are between the age of fifteen and eighteen have sexual intercourse by their own wills. Furthermore, in sexual intercourse with a nonadult crime, it is not clear to understand from the context of article 104 who has the right to complain. Apart from all these debates, the very existence of sexual intercourse with a nonadult crime is contradictive. Because, even though sexuality is considered as an individual freedom problem, it is not easy to understand why law-maker restricts the right of a person who has completed the age of fifteen, who has sexual awareness and who can understand the meaning and the results of his/hers action, to have sexual intercourse by his/hers will. In our opinion, law-maker regulated the sexual intercourse with a nonadult as crime by taking public sentiment into consideration.