Türk ceza hukukunda reşit olmayanla cinsel ilişki suçu
The offense of sexual intercourse with a minor in Turkish criminal law
- Tez No: 997460
- Danışmanlar: PROF. DR. VELİ ÖZER ÖZBEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Ceza hukuku, Kamu hukuku, Türk hukuk tarihi, Criminal law, Public law, Turkish law history
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Ekonomi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
Özet
Dünya üzerindeki ceza hukuku sistemleri, suç sayılan temel eylemler bakımından büyük ölçüde benzerlik göstermektedir. Pek çok hukuk sistemi; kasten öldürme, hırsızlık ve cinsel saldırı gibi fiilleri ortak birer suç tipi olarak kabul edip cezalandırmaktadır. Bununla birlikte, bazı hukuk sistemleri, kendine özgü tarihsel ve toplumsal dinamiklerin sonucu olarak diğer ülkelerde pek rastlanmayan özel düzenlemeleri de bünyesinde barındırabilmektedir. Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 104. maddesinde düzenlenen 'Reşit Olmayanla Cinsel İlişki' suçu, bu özgün düzenlemelerin en somut örneklerinden biridir. Batılı modern ceza hukuku sistemlerini bir asrı aşkın süredir içselleştiren Türk hukuk düzeni, m. 104 hükmü ile temelleri 19. yüzyılın ortalarındaki Osmanlı ceza hukuku reformlarına dayanan bir suç tipini modern mevzuatta da muhafaza etmektedir. Modern ceza adaletinin sisteminin içinde geçmişin izleri arasında kendine bir yer bulmaya çalışan bu suç tipi, öğretide yoğun eleştirilere maruz kalmış ve bu tartışmalar neticesinde madde hükmü farklı dönemlerde Anayasa Mahkemesi'nin önüne taşınmıştır. Bu çalışma kapsamında; TCK m. 104'te yer alan suça benzer düzenlemelerin Türk hukuk tarihindeki gelişim evreleri, 5237 sayılı Kanun dönemindeki dönüşümü, suçun maddi ve manevi unsurları ile öğretideki eleştiriler ele alınmıştır. Ayrıca suçun diğer cinsel suçlarla ilişkisi, suçta hata ve soruşturma ve kovuşturma aşamalarındaki usuli özellikler, infaz rejimindeki spesifik durumlar ve mukayeseli hukuk sistemlerindeki benzer düzenlemeler, yüksek yargı kararları ışığında bütüncül bir perspektifle analiz edilmiştir
Özet (Çeviri)
Criminal law systems worldwide exhibit significant similarities regarding the fundamental acts they criminalize. Most jurisdictions recognize and penalize acts such as intentional homicide, theft, and sexual assault as common categories of crime. However, some legal systems, as a result of their unique historical and socio-cultural dynamics, incorporate specific regulations rarely encountered in other countries.The offense of 'Sexual Intercourse with a Minor,' regulated under Article 104 of the Turkish Penal Code (TPC), stands as one of the most prominent examples of such unique provisions. Although the Turkish legal order has internalized modern Western criminal law systems for over a century, Article 104 maintains a type of offense whose roots trace back to the Ottoman criminal law reforms of the mid-19th century. This offense, which seeks to find its place amidst the remnants of the past within modern criminal justice, has been subject to intense doctrinal criticism. Consequently, these debates have led the provision to be challenged before the Constitutional Court on various occasions."Within the scope of this study, the developmental stages of regulations similar to the offense in TPC Article 104 throughout Turkish legal history, its transformation during the period of Law No. 5237, the material and mental elements of the crime, and doctrinal criticisms are examined. Furthermore, the relationship between this offense and other sexual crimes, mistake of fact (error), procedural characteristics during the investigation and prosecution phases, specific circumstances within the execution regime, and similar regulations in comparative legal systems are analyzed from a holistic perspective in light of high court decisions.