Denizcilik sektörü finansmanı ve finansal kiralama alternatifinin denizcilik sektöründe kullanımı
Maritime financing and the use of leasing as an alternative in the maritime sector
  1. Tez No: 440602
  2. Yazar: BURAK YAZGAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Denizcilik Finansmanı, Gemi, Finansal Kiralama, Maritime Finance, Ship, Leasing
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Deniz ve iç su yolları taşımacılığı diğer ulaşım alternatiflerine göre ucuz nakliye olanağı sunmaktadır. Ülkemizde taşımacılığın ana omurgasını kara yolu taşımacılığının oluşturması nedeniyle yüksek nakliye maliyetine katlanılmaktadır. Yüksek nakliye maliyeti, sanayinin üretim kapasitesini ve ekonomiyi olumsuz etkilemektedir. Ülkemiz denizcilik faaliyetleri açısından uygun bir coğrafyaya sahip bulunmaktadır. Deniz taşımacılığının önemli geçiş rotalarından İstanbul ve Çanakkale Boğazlarının ülkemizde yer alması, üç tarafının denizlerle çevrili olması ve Marmara denizine sahip olması ülkemiz açısından avantaj yaratmaktadır. Avantajdan yeterince istifade edilmesi denizcilik alanında gerçekleştirilecek yatırımlara bağlı bulunmaktadır. Yatırımların gerçekleştirilmesi için de finansman kaynaklarına ihtiyaç duyulmaktadır. Denizcilik sektörünün yaşadığı en büyük problemlerden biri de finansman sıkıntısıdır. Sektörün kullanımına alternatif finansman kaynakları sunulmalıdır. Denizcilik yatırımlarının maliyetlerinin yüksek olması, finansman kaynaklarına duyulan ihtiyacı arttırmaktadır. Finansal kiralama, yatırım faaliyetlerini desteklemekte ve denizcilik alanında yaşanan finansman sıkıntısının çözümünde önemli rol oynayabilecek potansiyele sahip bulunmaktadır. Sektöre yönelik denizcilik finansmanında uzmanlaşmış bir kuruluşun kurulması ve finansal kiralama yöntemiyle finansman sağlaması yaşanan sıkıntının çözümünde etkili olacaktır. Tezin amacı, sektörün öneminin ortaya konması, gemi yatırımlarının riskleri, finans-manı, kullanılan finansman kaynaklarının açıklanması, finansal kiralama yönteminin tanıtılması ve deniz taşımacılığının ana elemanlarından biri olan gemilerin finansmanının finansal kiralama yöntemiyle sağlanmasının incelenmesidir.
Özet (Çeviri)
Sea and inland waterway transport offers a cheaper shipping alternative to other trans-portation facilities. As road transport constitutes the backbone of the transport system in our country, high transportation costs have to be incurred. High transport costs have negatively affected the production capacity of the industry as well the economy. Our country has a suitable geography in terms of maritime activities. İstanbul and Ça-nakkale Straits, which are among the most important maritime transit routes, being sur-rounded by seas on three sides and having Marmara Sea as an inner sea, brings advantages for Turkey. To make use of these advantages depends on investments that are to be made in the maritime field. And for the realization of investments funding sources are needed. One of the biggest problems experienced by the maritime sector is financing difficul-ties. Alternative sources of funding should be made available to the sector. The high cost of maritime investments increases the need for financial resources. Leasing has a potential role for supporting investment activities and solving the fi-nancing problems experienced in the maritime area. Establishment of a specialized organiza-tion for marine financing and providing finance to the sector through this organization by means of leasing will be effective in resolving the shortage. The aim of this thesis is to demonstrate the importance of the sector, explain the use of financial resources, the risks of investment in the sector and the introduction of financing of ships, which are one of the main elements of maritime transport, by leasing.