Hatırlanabilir turizm deneyimlerini etkileyen destinasyon özelliklerinin belirlenmesi: Antalya ve İstanbul destinasyonları üzerinde karşılaştırmalı bir araştırma
Identification of memorable tourism destination attributes: A comparative research on Antalya and İstanbul destinations
- Tez No: 440637
- Danışmanlar: DOÇ. DR. F. ÖZLEM GÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Destinasyon Pazarlaması, Hatırlanabilir Destinasyonlar, Deneyim Pazarlaması, Hatırlanabilirlik, Destinasyon Deneyimi, Destinasyon Özellikleri, Antalya, İstanbul, Destination Marketing, Memorable Destinations, Experiential Marketing, Memorability, Destination Experience, Destination Attributes, Antalya, İstanbul
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Tatil esnasında elde edilen turistik deneyimler turistlerin zihninde anılar oluşturmaktadır. Bu bağlamda ziyaret edilen destinasyonların sahip olduğu birtakım özellikler, destinasyon deneyiminin hatırlanabilirlik derecesi üzerinde etkili olabilmektedir. Turistlerin zihninde oluşan izlenimler de turistlerin destinasyona yönelik olarak deneyim sonrası tutumlarını etkilemektedir. Bu araştırmanın temel amacı; (a) destinasyonların hatırlanabilirlik üzerinde etkisi olan özelliklerini belirlemek ve (b) destinasyon özellikleri, hatırlanabilirlik, memnuniyet ve destinasyon deneyimi sonrası eğilimler arasındaki ilişkileri ortaya koymaktır. Bu amaçla araştırmada Türkiye'nin en çok ziyaret edilen iki destinasyonu olan Antalya ve İstanbul üzerinde bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Araştırma kapsamında elde edilen veriler, SPSS 20 ve LISREL 8.7 programlarından yararlanılarak analiz edilmiştir. Bulgular doğrultusunda her iki destinasyonun sahip olduğu çeşitli deneyim unsurları karşılaştırılmıştır. Araştırma neticesinde İstanbul'un altyapı, duygu, hizmet kalitesi ve ulaşım özellikleri, Antalya'nın ise duygu ve fiyat değer özellikleri konularında Alman turistlere ilişkin algıların İngiliz ve Ruslara göre daha negatif yönde olduğu ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgulara göre kurgulanan araştırma modeli doğrultusunda Antalya ve İstanbul'un sahip olduğu destinasyon deneyimi unsurları ile hatırlanabilirlik, memnuniyet ve destinasyon deneyimi sonrası eğilimler arasında pozitif yönlü ilişkiler olduğu ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
Tourism experiences that have been gained during holiday create memories in tourists' minds. In this context, the attributes of the visited destination affect the memorability of the region and total holiday experience. However, the impressions that have been formed in tourists' minds have an influence on 'post-experience' attitudes and intentions. The mail goal of the present study; (a) to specify the destination attributes that have an effect on memorability and (b) to put forward the correlations between destination attributes, memorability, satisfaction and post-experience tendencies. For this purpose, the questionnaires have been conducted in Antalya and İstanbul which are Turkey's most visited tourism destinations. The obtained data have been analyzed through SPSS 20 and LISREL 8.7 software programmes. In the light of findings, the attributes of the two main tourism destinations have been compared in depth. The results showed that the German tourists had more negative perceptions than English and Russians related to infrastructure, emotions, service quality and transportation attributes of İstanbul together with emotions and value for money attributes of Antalya. The findings indicate that there are positive correlations between experiential attributes of destination, memorability, satisfaction and post-experience tendencies.