Sosyal medyanın turizm işletmeleri açısından önemi: Antalya'da bir Delfi tekniği uygulaması
Importance of social media for tourism businesses: Execution of the Delphi technique in Antalya
- Tez No: 440638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MELTEM CABER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İnternet, Web 2.0, Sosyal Medya, Sosyal Paylaşım Siteleri, Sosyal Medya Pazarlaması, Internet, Web 2.0, Social Media, Social Platforms, Social Media Marketing
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
Son yıllarda bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan büyük gelişmeler yoğun rekabetin yaşandığı turizm sektörünü de oldukça etkilemiştir. Otel işletmeleri, tur operatörleri, seyahat acenteleri ve havayolları da yaşanan bu gelişmelerden etkilenmiş olup, karlılıklarını arttırmak ve rekabet avantajı elde edebilmek için sosyal medya pazarlamasından yararlanmaya başlamışlardır. Araştırma, Antalya'da faaliyet gösteren bazı otel işletmeleri, tur operatörleri ve seyahat acentelerinin üst ve orta düzey yöneticilerine, turizmle ilgili hükümet yetkililerine ve akademisyenlere yönelik yapılmıştır. Bu nedenle örneklem olarak turizm sektöründe önde gelen 10 tane üst ve orta düzey yöneticiye, 1 hükümet yetkilisine ve 3 akademisyene Delfi tekniği kapsamında üç turdan oluşan anket uygulanarak veriler toplanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler sosyal bilimler için kullanılan bir teknik olan Delfi tekniği ile analiz edilmiştir. Yapılan bu araştırmanın amacı; Antalya'da önde gelen üst ve orta düzey yöneticilerinin, hükümet yetkililerinin ve akademisyenlerin turizm sektöründe sosyal medya kullanımı konusuna bakış açılarını ölçmek, sosyal medya pazarlamasının avantaj ve dezavantajları hakkındaki görüşlerini değerlendirmektir. Araştırma üç bölüm halinde tasarlanmıştır. Birinci bölümde bilgi iletişim teknolojilerine, Web 2.0 kavramına, elektronik pazarlama ve elektronik pazarlamanın turizm sektöründe kullanımına değinilmiştir. İkinci bölümde sosyal medya kavramına, sosyal medyanın turizm sektöründe kullanımına ve sosyal medya pazarlamasını uygulayan işletmelere ilişkin örnekler verilmiştir. Üçüncü bölümde ise sosyal medya pazarlamasının turizm sektöründeki avantajları ve dezavantajları konusundaki uzman görüşleri değerlendirilerek araştırma sonuçlarına yer verilmiştir. Bu bölümde turizm sektöründe gittikçe önemi artan sosyal medyanın, turizm işletmeleri açısından önemine değinilmiş ve yöneticiler tarafından pazarlama amaçlı nasıl değerlendirilmesi gerektiğine de ışık tutulmuştur. Çalışmanın sınırlılığı Antalya ilindeki yöneticiler, hükümet yetkilileri ve akademisyenler ile gerçekleştirilmiş olmasıdır.
Özet (Çeviri)
In the last few years, the great developments in technology have strongly affected the highly competitive tourism sector. Hotels, tour operators, travel agencies and airlines have equally been affected by these developments and turned to social media to increase profits and gain competitive advantage. This research has been made to target individuals in mid to high management roles in hotels, tour operators and travel agencies as well as government officials in tourism and academicians. For this reason as a research group, a selection of 10 mid to high management individuals in the tourism sector, 1 government official and 3 academicians have been interviewed using the Delphi technique with 3 rounds of questionnaires. The results obtained through this research have been analysed through the Delphi method, which is used in social studies. Purpose of this research is to assess the perception of Antalya's prominent mid to high management industry leaders, government officials and academicians towards social media marketing, as well as their perception of advantages and disadvantages of the said marketing tool. The research is divided into three parts. First parts highlights the use of information technology, Web 2.0, electronic marketing and electronic marketing in the tourism sector. The second part gives examples of how social media is perceived as well as giving examples from business that use social media as a marketing tool. Third part of this report entails conclusions derived from professionals' views regarding advantages and disadvantages of social media marketing in the tourism sector. In this part, the growing importance of social media and how it greatly impacts the tourism businesses, including how industry leaders should regard it as a marketing tool, is highlighted. The research report is limited to the professionals, government officials and academicians in the city of Antalya.