Doğrudan yabancı yatırımları çekme açısından Kazakistan'ın kış turizm potansiyeli
The potential of winter tourism in Kazakhstan in terms of attracting foreign direct investments
  1. Tez No: 440639
  2. Yazar: NAURYZBEK BAGDALKHAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NEDİM YÜZBAŞIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Yabancı Yatırımlar, Doğrudan Yabancı Yatırımları, KıĢ Turizmi, SWOT Analizi, Ġnvestments, Foreign Direct Ġnvestment, Winter Tourism, SWOT Analysis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 137
Özet
Turizm faaliyetleri 1950'den sonra ulusal sınırları aşarak büyük gelişme göstermesi ve yaşanan küresel ekonomik gelişmeler otel işletmelerini, yeni turizm merkezlerine yatırım yapmaya ve ürün çeşitlendirmeye yönlendirmiştir. Çok Uluslu Şirketler değişik şekillerde ve farklı ülkelerde bunu gerçekleştirme imkânına sahiptirler. Lisans anlaşmaları, franchising, yönetim kontratları, stratejik işbirliği ve ortak girişimcilik bunların en yaygınları arasındadır. Ayrıca ulaşım ve iletişim sistemlerindeki yeni teknolojilerin ortaya çıkması, sürdürülebilirlilik ve küreselleşme gibi dışsal faktörler kadar, daha esnek yönetim biçimleri, yeni turistik talepler gibi içsel faktörler de uluslararası turizm çevresinin daha da genişlemesine neden olmaktadır. Tüm bu faktörler ise turistik üretim ve tüketim davranışlarını değiştirmektedir. Turizm ve boş zaman hareketleri, uluslararası döviz girişlerinin arttırılması açısından az gelişmiş ve doğrudan ilişkili olduğu için otel ve turizm projelerindeki yönetim ve finans işlemlerindeki bilgi eksikliği, bu bölgelerdeki turizm sektörüne gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının artmasına yol açmaktadır.“Doğrudan Yabancı Yatırımları Çekme Açısından Kazakistan'ın Kış Turizm Potansiyeli”olarak adlandıran yüksek lisans tez çalışmasının amacı, ülkeye gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımları, özellikle turizm sektörü üzerindeki durumuna inceleme yapmaktır. Ayrıca ülkenin güney ve güneydoğu bölgesinin sahip olduğu kış turizm potansiyelinin alt yapı hizmetlerinin geliştirilmesinde yurt dışından gelen doğrudan yabancı sermaye yatırımlarının bu bölgeye yönlendirilmesinde yaşanabilecek sorunların, olumlu ve olumsuz etkilerin ortaya konulmasını ve bu sorunlara yönelik çözüm önerilerinde bulunmak ve stratejiler geliştirmeyi amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Tourism activities in 1950 after showing great improvement across national boundaries and global economic developments have led the hotel business to diversification products and to invest in new tourism centers. Multinational companies in different countries have the opportunity to do it in different ways. Licensing agreements, franchising, management contracts, strategic partnerships and joint ventures are among some of the most common of these. Also the emergence of new Technologies in transportation and communication systems, sustainability, and external factors such as globalization much more flexible management styles, internal factors such as the environment, international tourism also causes further expansion of new tourist demands. All these factors are changing the behavior of the tourist production and consumption. Tourism and leisure movements, in terms of increasing international foreign exchange is directly related to the inflows and less developed because lack of information in hotel and tourism management in projects and finance transactions in these areas leads to the increase of foreign direct investment in the tourism sector. The aim of this master degree dissertation called“The potential of winter tourism in Kazakhstan in terms of attracting foreign direct investments”is to review the condition of foreign direct investment to country on particularly the tourism sector, arise positive and negative effects of foreign direct investment to the region where the coming of winter tourism potential of the area South and southeast of the country abroad in the development of infrastructure services and to development strategies and solutions.